Carl Johansson hoppas Blåvitt kan besegra Degerfors under måndagen och haka på i toppstriden.
Carl Johansson hoppas Blåvitt kan besegra Degerfors under måndagen och haka på i toppstriden. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Blåvitt siktar på tredje raka mot Degerfors

När IFK Göteborg gästas av Degerfors under måndagen har man möjligheten att haka på i toppstriden. En chans Blåvitts Carl Johansson vill ta vara på.
– Det är ju det som är grejen med allsvenskan. Vinner man några matcher går det rätt fort uppåt, säger mittbacken.

ANNONS
|

Efter segern borta mot Sirius förra veckan väntar närmast Degerfors för Göteborgskamraterna under måndagen hemma på Gamla Ullevi.

– Det är såklart en match vi vill vinna. Vi har vunnit två raka matcher. Vid vinst har vi häng på toppen igen. Degerfors ligger där de ligger, klart de kommer vara taggade. De är tvungna att ta lite poäng nu. Men jag tror vi har goda möjligheter att vinna matchen om vi gör vad vi ska göra, säger Carl Johansson.

Vid en eventuell vinst kan IFK Göteborg ta ett kliv upp i tabellen och endast vara en poäng bakom topptippade Malmö FF som dessutom har en match mer spelad.

ANNONS

– Det är klart man inte försöker titta så mycket på tabellen. Det är ju tätt i både toppen och botten. Nu har vi i en bit nedåt och häng på lagen där uppe. Men det är ju det som är grejen med allsvenskan. Vinner man några matcher går det rätt fort uppåt. Så det gäller att man tar tillvara på chanserna man får, säger Carl Johansson.

Inför mötet med Degerfors vill Carl Johansson att Blåvitt ska spela aggressivt och visa bortalaget att det är tufft att komma till Gamla Ullevi.

– Vi ska försöka utnyttja publiken, kliva in med hög intensitet och energi och pressa högt. Försöka skapa det där trycket. Det tycker jag ändå vi lyckats bra med på hemmaplan den här säsongen. Vi har fått en bra start i många matcher och det hoppas jag vi får mot Degerfors också.

Marcus Berg kan göra comeback ikväll mot Degerfors.
Marcus Berg kan göra comeback ikväll mot Degerfors. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Marcus Berg tillbaka och redo för spel

Senast mot Sirius valde Blåvitt formera laget i en 4-3-3 efter att ha spelat 4-4-2 under större delen av våren. Hur man väljer att ställa upp mot Degerfors vill huvudtränaren Mikael Stahre inte avslöja i förväg.

– Det behöver inte vara jättestor skillnad. Men det är klart att vi väger in hur motståndarna spelar, vad det är för underlag och vad för press man är ute efter.

ANNONS

Men att Marcus Berg är redo för spel efter att ha missat bortamötet med Sirius kan vara ett tecken på att en återgång formationsmässigt ligger i korten.

– Marcus Berg såg bra ut på träningen idag och gjorde väl sin bästa träning på någon vecka, så det känns som han är redo för att spela, säger Mikael Stahre.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre under en träning med Blåvitt den 30 juni 2022 i Göteborg.
IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre under en träning med Blåvitt den 30 juni 2022 i Göteborg. Bild: NICKLAS ELMRIN

Degerfors är det lag som släppt in näst flest mål i allsvenskan och hade under inledningen av säsongen problem med sitt försvarsspel. Efter en knackig start upplever Mikael Stahre att värmlänningarna har ändrat sitt spel och fokuserat mer på defensiven.

– De spelar betydligt mer kompakt idag. Om de väljer att spela ett högt försvarsspel får vi hantera det. Men de spelar en mycket mer cynisk fotboll utifrån att de har släppt in 24 mål i år. Sedan är det ju så att de har ett offensivt inriktat lag med många skickliga spelare. Men vi måste förbereda oss på att vi kommer behöva spela mot ett lågt stående lag.

För att luckra upp det lågt stående försvaret vill Mikael Stahre att Blåvitt ska försöka variera sitt spel och skapa oreda i motståndarnas backlinje.

– Det är väl det klassiska. Det handlar om att hota dem på olika ställen. Det handlar om att hota både brett, centralt och sen in bakom för att få till förflyttningar. Uppenbarligen är det ju så att de inte har varit bäst på att försvara sitt egna mål och då vill vi så ofta som möjligt, med så hög kvalitet som möjligt så nära motståndarens mål som möjligt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS