Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ole Einar Bjørndalen får inte tävla i OS i Pyeongchang. Arkivbild.

Bjørndalen: "Trist att inte få vara med"

Åtta OS-guld och totalt 13 medaljer. Fler blir det med all sannolikhet inte. Skidskyttelegendaren Ole Einar Bjørndalen lämnas utanför den norska truppen till mästerskapet i Pyeongchang.

Ole Einar Bjørndalen är den mest framgångsrike vinterolympiern genom tiderna med åtta guld, fyra silver och ett brons.

Dessutom har den snart 44-årige norrmannen 20 VM-guld och 95 individuella världscupsegrar (varav en i längdåkning) – också det rekord – på meritlistan.

Ja, Bjørndalen har till och med en titel i beachvolleyboll från Laguna Beach 2001.

Det räckte inte när den norska landslagsledningen tog ut skidskyttetruppen till OS i Pyeongchang.

Åldern verkar till slut ha tagit ut sin rätt.

- Det handlar först och främst om det sportsliga. Han har två 18:e-platser som bäst i världscupen den här säsongen, säger Per-Arne Botnan, sportchef i det norska skidskytteförbundet.

Reagerade professionellt

Bjørndalen är besviken. Han vet inte hur han kommer att reagera när OS startar.

- Jag får nästan vänta tills OS är över för att kunna svara på det. Det är svårt att föreställa sig men den dagen måste komma och nu är den här, säger han.

Han tycker att han borde ha fått en plats i truppen.

- Jag tror att jag kunde ha hittat formen, säger Bjørndalen.

Magdalena Forsberg, Sveriges främsta skidskytt genom tiderna, kommer att sakna norrmannen.

- Alla kommer att sakna Ole Einar Bjørndalen. Han har varit som en institution på OS. Ett av de starkaste OS-minnen som jag har är från 1998 i Nagano. Han åker sprinten, skjuter fullt och går i mål i ledning. Men det snöar väldigt mycket, det bara vräker ner. Man avbryter tävlingen när Ole Einar är i ledning och ska vinna sitt första OS-guld. Man skjuter på tävlingen till nästa dag. Han kör igen, skjuter fullt igen och tar sitt första OS-guld. Så otroligt imponerande, säger hon till TT.

Begärde motivering

Olympiatoppen, som ansvarar för OS-uttagningarna, har tagit beslutet i samråd med skidskytteförbundets trupp.

"Det är första gången sedan 1992 som Ole Einar Bjørndalen inte är en del av den norska OS-truppen. Det angår alla oss som är intresserade av vinteridrott. Olympiatoppen har haft ingående diskussioner med skidskytteledningen om uttagningen och har begärt en motivering till beslutet", säger organisationens chef Tore Øvrebø.

Norge skickar sex manliga skidskyttar till OS med vinterns dominant Johannes Thingnes Bø i spetsen.

"Det är synd att Bjørndalen inte har klarat OS-kraven. Som tidernas vinterolympier kommer han för alltid att ha en stor plats i norsk idrottshistoria", säger Tore Øvrebø.