Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Björn Borg gör digital konst – som väntas ge miljonbelopp

Matchen mot John McEnroe i Wimbledon 1980 räknas som en av världens bästa tennisfinaler genom tiderna. Nu har Björn Borg, 65, gjort ett digitalt konstverk av finalen – och räknar med att det säljs för miljonbelopp.
– Det finns så många känslor och ögonblick i livet som folk kan vara väldigt intresserade av att ta del av, att få vara involverade i – så jag tror att det blir en stor succé, säger tennisikonen till Bloomberg.

Att Björn Borg tidigt gav sitt namn åt underkläder vet de allra flesta om. Men hans nya karriär är lite mindre omskriven.

Den 10 juli auktioneras ett digitalt konstverk döpt till No time to think ut – och redan nu ligger budet på en halv miljon svenska kronor.

Verket är i sju delar – och handlar om finalen mot John McEnroe i Wimbledon 1980. En match som av många anses vara en av tennishistoriens allra bästa matcher.

– Det här är den match som jag kommer ihåg mest från min karriär. Jag skulle försvara titeln. Jag kunde vinna för femte raka gången, minns Björn Borg i det digitala konstverket.

Fakta/NFT-konst

NFT-konst är en digital konst som kan innehålla bilder, filmer och ljudfilmer. Ägandet till konsten verifieras via blockkedjan.

NFT betyder non-fungible token och är en typ av kryptoteknik som bland annat används vid försäljning och ägande av digital konst.

Varje token har en unik del i en blockkedja – som ger ett slags digitalt fingeravtryck. Därmed kan digitala konstverk ses som original och deras autenticitet verifieras.

Det dyraste NFT-konstverket såldes nyligen för hisnande 69 miljoner dollar, det vill säga drygt 593 miljoner svenska kronor. Mike Winkelmann, med artistnamnet Beeple, hade gjort konstverket Everydays: The First 5000 Days och stora auktionshuset Christie’s i London var auktionsförrättare.

Borg hade matchboll i det fjärde setet, men tappade det i tiebreak med 16–18. Femte set kunde dock svensken vinna till slut – och han föll ner på knä efter 8–6 i gem.

Femte raka titeln var säkrad.

– Jag hörde inga människor. Jag såg inga människor. Inget alls. Det var så tyst, berättar Borg i konstverket.

Han har arbetat fram det digitalet konstverket tillsammans med 3D-konstduon Ximena, som består av Diana Azzuz och Rina Priduvalova, bägge med rötterna i Ukraina.

Även tennisoraklet Björn Hellberg ingår i konstverket med en historisk beskrivning.

– För mig personligen var det det allra största som jag kunde drömma om, det jag upplevde i finalen mot John McEnroe. Att jag kan vara få vara involverad i det här ögonblicket igen med teknologi och konst kombinerat, det är väldigt intressant! Det är ett nytt område för mig, men jag tror definitivt att det kommer att vara en del av framtiden, säger Björn Borg till Bloomberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.