Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tennistränaren Jonas Björkman. Arkivbild.

Björkman om adepten: "Fantastisk"

Jonas Björkman är en av tränarna bakom Wimbledon-semifinalisten Marin Cilic. Nu hoppas den 45-årige svensken att kroaten gör det han själv aldrig lyckades med som singelspelare – ta sig till en grand slam-final.

Jonas Björkman har själv vunnit dubbelturneringen i Wimbledon tre gånger (2002, 2003, 2004).

I singelturneringen på gräset utanför London var han som bäst i semifinal (2006).

Då skrällde Björkman sig fram som oseedad. Men slogs ut med 2–6, 0–6, 2–6 av den schweiziske tennislegendaren Roger Federer som senare vann turneringen.

- Jag tyckte jag spelade väldigt bra, men han såg bollen som en basketboll och körde över mig fullständigt. Jag hoppas det blir ett bättre semifinalresultat den här gången, säger Jonas Björkman till TT.

"Servat riktigt bra"

För nu, elva år senare, är båda i semifinal igen.

Men 45-årige Björkman som tränare för sjätterankade Marin Cilic, Kroatien, som möter 28-rankade Sam Querrey, USA.

Och 35-årige Federer som spelare mot 15-rankade tjecken Tomas Berdych.

- Det mesta har funkat väldigt bra för Marin. Han har servat riktigt bra och får mycket "gratispoäng" på gräset, säger Björkman om adeptens spel.

Björkman – som avslutade spelarkarriären 2008 – anslöt till Cilics tränarstab för ett år sedan.

Sedan samarbetet inleddes har Cilic vunnit tre ATP-titlar, den senaste på det turkiska gruset i Istanbul i maj, och gått från 13:e till sjätte plats på världsrankningen.

- Han har spelat fantastisk tennis, grussäsongen var den bästa Marin har haft. Han kunde ta med sig mycket självförtroende in till grässäsongen som är hans favoritunderlag, säger Björkman, som delar tränaransvaret med 37-årige kroaten Ivan Cinkus.

Hyllar Federer

Marin Cilic slog ut 26-rankade Gilles Müller, Luxemburg, efter en femsetare i kvartsfinalen. Den reslige kroaten (198 centimeter lång) tog sig därmed till sin första Wimbledon-semifinal i den tioåriga proffskarriären.

Hans tredje grand slam-semi totalt efter US Open 2015 och Australian Open 2010.

- Marin returnerade väldigt, väldigt bra mot Müller. Ju mer bollar han får i spel desto mer talar för Marin. Jag hoppas returtagningen blir avgörande nu, säger Björkman inför fredagens semifinalmöte med Sam Querrey.

Samtliga fyra topprankade herrspelare (Andy Murray, Rafael Nadal, Stan Wawrinka och Novak Djokovic) är redan utslagna ur Wimbledon inför semifinalerna.

Världsfemman Federer, som jagar en 19:e grand slam titel, är däremot kvar.

- Han har sett väldigt stark ut och är väl den som imponerat mest av alla. Sedan skulle jag nog sätta Marin där bakom, förhoppningsvis ser vi honom i final på söndag.