Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Thed Björk kan titulera sig WTCC-mästare efter ett stabilt avslut på säsongen i Qatar. Arkivbild.

Björk efter WTCC-segern: "Helt galet"

Han hade fyra STCC-titlar. Nu har han även en i WTCC. Stabil körning i avslutningen i Qatar räckte för att hålla undan hela vägen till totalsegern i WTCC-serien för Thed Björk.

På fjärde startposition inför det avslutande racet var det en avslappnat och nästintill rörd Thed Björk som satt redo i sin Volvo. Efter en femteplats i öppningsracet och ett stabilt kval så var det bara en total kollaps som kunde stoppa Thed Björk från att nå sitt mål.

"Jag är så glad"

Nerverna – de höll – och Björk skulle få fira när tävlingsdagen och mästerskapet som helhet tagit slut.

Björk tog rygg på britten Rob Huff från start och gick in i mål som fjärdeplats, efter att till och med haft råd att ödmjukt släppa förbi stallkamraten Nicky Catsburg till en pallplats på upploppet. Att kvalsegraren Esteban Guerrieri aldrig tappade sin pole position i loppet gjorde inget alls för Björk, som kunde kliva upp på chassit på sin Volvo efter målgång och sträcka armarna i skyn.

- Jag kan inte tro det. Nu kan jag andas igen och säga tack till er alla. Alla ni som tittar på hemma, från verkstaden, min familj. Jag älskar er. Det här är helt fantastiskt. Det är helt galet. Jag vet inte vad jag ska säga, sade en rörd Björk, som i ren eurofi bytte språk mitt i segerintervjun.

- Det här var några av mina bästa lopp i mitt liv. Jag är så glad.

Teknikproblem för konkurrenten

Inför avslutningen i Qatar skiljde 6,5 poäng till ungraren Nobert Michelisz. Hondaföraren hade dock rejäla teknikproblem under kvalet. Ungraren tappade därmed värdefulla poäng redan där – och fler skulle tappas.

Även om det var britten Tom Chilton som vann efterföljande öppningsracet före marockanen Mehdi Bennani så räckte Björks femteplats där till dra ut ledningen ännu mer, då Michelisz endast kunde nå upp till niondeplats efter sitt strul i kvalet. Inför sista racet skiljde 16,5 poäng.

I slutändan blev avståndet nästintill det dubbla. Thed Björk slutade på 283,5 poäng, 28,5 poäng tillgodo på Michelisz 255.