Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Björgen: "Therese var inte dopad"

Therese Johaug testades positivt för den anabola steroiden Clostebol och blev avstängd i 18 månader. Men enligt sin landsmaninna var den norske skidstjärnan inte dopad. – I mina ögon var hon inte det, säger Marit Björgen till Expressen.

Therese Johaug kommer inte att delta under vinter-OS i Sydkorea och Pyeongchang. Anledningen – som de flesta känner till vid det här laget – är att den norske skidstjärnan testades positivt för den anabola steroiden Clostebol.

Straffet blev en 18 månaders lång avstängning, räknat från oktober 2016. Men enligt landsmaninnan Marit Björgen har det aldrig handlat om någon doping.

– Nej. Therese var inte dopad, säger Björgen till Expressen.

Björgen är väl medveten om att Johaug testades positivt, men det räcker inte som bevis för den norske skidstjärnan.

– I mina ögon var hon inte det. Jag känner ju Therese så bra, jag vet vad hon står för. Och det är inte att dopa sig.

Therese Johaug har hela tiden hävdat att hon fick i sig Clostebol efter att hon använt en läppsalva som hon fått av sin läkare Fredrik S Bendiksen. Något som, enligt Björgen, innebär att hon inte har dopat sig.

– Hon fick sitt straff i Cas för att hon inte kontrollerat en förpackning tillräckligt noga. Men de trodde ju på hennes historia.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.