Björgen om Lahtis 2001: Svårt att förstå

Skid-VM i Lahtis 2001 blev mästerskapet som sänkte Finlands skidsport för lång tid. 16 år senare är Lahtis redo att ta emot världens skidelit igen. Marit Bjørgen var med både då och nu.

ANNONS
|

Den norska skiddrottningens långa karriär låg i sin linda under de kylslagna dagarna i Lahtis 2001. För svenske Per Elofsson blev VM klivet upp på skidtronen med sina två guld. Han hann fira och firas för sina två guld innan den finska dopningsskandalen hade briserat till fullo.

Jari Isometsä hade åkt dit under mästerskapet och den sista tävlingsdagen kom dråpslaget för Finland med Janne Immonens positiva dopningsprov. Vidden av den finländska dopningen framkom först dagarna efteråt. Sex åkare åkte dit efter att ha tagit hemohes, ett medel för att dölja bloddopning.

ANNONS

Giganten Mika Myllylä och veteranen Harri Kirvesniemi var bland de avslöjade. Virpi Kuitunen och Milla Jauho drogs också med i fallet och stängdes av i två år.

Svarta minnen

Marit Bjørgen minns mästerskaoet väl.

- Jag var ung och färsk i gamet, det var värre för dem som varit med länge och hade ett förhållande till dem som åkte fast, säger hon vid onsdagens pressträff.

- Jag satt på dopningskontroll tillsammans med Kuitunen då det var presskonferens med Isometsä och hon skakade på huvudet som om hon inte fattade vad det handlade om. Det förstod jag efteråt att hon gjorde. Och jag minns presskonferensen med mörk bakgrund. Det är något som har etsat sig fast. Men jag var ung, det var svårt att förstå vad som pågick.

Scenen när den nya skandalen skulle kommenteras var absurd. De flera meter långa svarta skynkena som avgränsade salen drogs ner över den stora skylten bakom podiet med alla sponsorers namn.

ANNONS

Avstängda stjärnor

I Lahtismästerskapet 2017 jagar Bjørgen sitt 15:e VM-guld. Och även om skid-VM ännu inte börjat, så har dopning redan satt spår på mästerskapet. Bjørgens lagkamrat Therese Johaug, de senaste årens klarast lysande damstjärna, saknas efter sin dopningsavstängning och sex ryska åkare, däribland Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin och Alexej Petuchov, stoppas från VM-deltagande på grund av att de figurerar i den enorma härvan kring rysk idrott, då över tusen aktiva ska ha varit delaktiga i systematisk dopning.

TT

Fakta: Dopningsskandalen i Lahtis 2001

Torsdag 15 februari: Jari Isometsä blev fyra på öppningsdistansen 15 kilometer och dopningstestades efteråt. När han två dagar senare kom tvåa i jaktstarten efter Per Elofsson kom det fram att hans prov var positivt. Bekräftelse kom den 18 februari och på en presskonferens berättade han att han använt hemohes för att sänka hemoglobinvärdet och att han gjort det på eget bevåg.

Torsdag 22 februari tog de finländska herrarna guld på stafetten. Startmannen Janne Immonen dopningstestades efter loppet. På söndagen den sista VM-dagen avslöjas att ett nytt A-prov är positivt. På presskonferens har det finländska skidförbundets sponsorer sett till att deras namn täckts över med svarta skynken.

Dagen efter kom besked om att B-provet var positivt och att den skyldiga var Janne Immonen. Han erkände att han använt hemohes. Skidförbundets grenchef Antti Leppävuori och tränarna Kari-Pekka Kyrö och Jarmo Riski befriades från sina tjänster. Undervisningsministeriet begärde en polisundersökning gällande de statliga bidrag förbundet fått.

Onsdag 27 februari avslöjas att ytterligare fyra VM-åkare från Finland hade lämnat positiva dopningsprov; Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitunen och Milla Jauho.

Resultaten i VM ändrades vad gäller herr- och damstafetten. I herrstafetten fick Norge guld och Sverige silver. Övriga resultat från VM kvarstod. exempelvis vad gäller Kuitunens guld i jaktstart och Kirvesniemis och Immonens resultat på 30 km.

ANNONS