Björgen: "Hade inte heller kunnat vara bäst utan medicin"

Efter nyheten om att norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby åkt fast för dopning efter att ha använt astmamedicin visar nu landets skiddrottning sitt stöd för honom. - Jag stöttar Martin i den här svåra tiden för honom, säger Marit Björgen till Norska skidförbundet.

ANNONS
|

Beskedet att Martin Johnsrud Sundby stängs av i två månader och fråntas segern i Tour de Ski slog ner som en bomb i skidvärlden.

Läs också: Norsk skidstjärna fast för dopning

31-åringen har lämnat två positiva prover för det förbjudna ämnet Salbutamol, som finns i den godkända astmamedicinen Ventoline. Problemet är att han inte ansökt om att få medicinsk dispens för att använda medlet.

Nu sluter också andra norska skidstjärnor upp bakom Johnsrud Sundby.

- Jag stöttar Martin i denna svåra tid för honom och jag har hundra procent förtroende för skidförbundets sjukvård och övrigt stöttning, säger hon till Norska skidförbundet.

ANNONS

Precis som många andra idrottare använder hon själv astmamedicin, i hennes fall Symbicort och har fått det godkänt av FIS.

- All forskning visar att denna astmamedicin inte har prestationshöjande effekt och du inte har problem med astma, säger till förbundet och lägger till:

- Precis som Martin hade inte heller jag kunnat bli bäst i världen utan att använda mig av astma-mediciner.

Läs också: Svenska skidlegendaren: "Klantigt skött"

ANNONS