Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Biljardeliten gör upp i Kville

Många förknippar biljard med after work och fritidsgårdar. Men det finns en annan sida av sporten också – just nu gör nämligen Sverigeeliten upp i biljard-SM i Kville.
– Träningsmängden är väldigt stor bland spelarna som tillhör eliten, säger torsdagens huvuddomare Sven Junghagen.

En koncentrerad tystnad ligger över biljardborden på Kville biljard. Ett femtiotal av Sveriges bästa spelare har samlats för att göra upp om SM-titeln.

Biljardsporten har anor tillbaka till tidigt 1000-tal, när olika varianter av dagens spel började utvecklas. Sedan dess har spelet kommit att bli ett klassiskt inslag i det moderna samhällets sällskapsspelande. Men många spelar också i organiserad form – i dag finns knappt 40 biljardföreningar och drygt 3 000 aktiva medlemmar i Sverige.

Sveriges bästa biljardspelare gör upp i Kville. . Bild: Petter Trens

Ändå förknippas sporten oftast med dovt upplysta barer och öl på tapp.

– Naturligtvis är det så. Precis som med bowling och dart förknippar man biljard med ta några öl och ha det trevligt. Ja, den stämpeln har vi, men det får vi bara leva med. Det visar också att biljard är så otroligt bra som sällskapssport, säger Sven Junghagen, som är huvuddomare och vice ordförande i Svenska biljardförbundet.

Elitspelarna, som deltar i SM, lägger ner mycket tid på att förbättra sitt spel.

– Träningsmängden är väldigt stor bland spelarna som tillhör eliten. Sen är det en annan typ av träning än andra idrotter. Det är inte den typiska fysiska träningen, utan här handlar det om teknisk precision och mental uthållighet.

”Gör sporten väldigt inkluderande”

SM spelas i fyra olika discipliner. 8-ball, 9-ball, 10-ball och 14-ball. Medan 8-ball är den disciplin som mest liknar den biljard som spelas på barer och fritidsgårdar, är 9-ball är den mest populära spelformen för tävlingsspelare.

– Det är det dominerande spelet i dag. Disciplinerna skiljer sig mycket åt när det handlar om taktik, så det finns de som har favoritdiscipliner. Man kan tycka att det här med att putta i bollar är lika enkelt i alla, men det handlar om olika slags spelförståelse.

Även om elitspelarna lägger ner åtskilliga timmar träning och proffsspelarna blir allt fler, kommer sällskapsspelandets funktion alltid att vara bärande för biljardsporten.

– Jag kan gå med någon av mina kompisar som är nybörjare, vi kan spela tillsammans utan att det är problem. Det finns så många möjligheter att införa enkla handikappsystem, som inte skulle gå i till exempel tennis. Man kan ge alla en chans att vinna, vilket gör sporten väldigt inkluderande, säger Sven Junghagen.

SM spelas hela helgen på Kville biljard.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.