Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

BILDSPEL: Dessa tar plats i Hall of Fame

Hall of Fame hos Idrottsmuseet i Göteborg har fått nio nya medlemmar. Jurymötet 2016 resulterade i att sex före detta aktiva och tre ledare valdes in. Här är dem.

Bernt Johansson från Tidavad hedras 40 år efter sin olympiska cykeltriumf, en klassiker i svensk idrott. Han har bland annat också blivit världsmästare i lagtempo och trea totalt i Giro d´Italia, men överst på meritlistan står att han föddes i Göteborg.
En av förutsättningarna för att bli aktuell för Hall of Fame är nämligen att idrottaren är född i Göteborgsdistriktet eller har tävlat minst fem år för en klubb där.

De där fem åren har just gått sedan Niklas Andersson, Frölunda Indians lade av efter två VM-silver, ett brons och 763 matcher i Frölunda. 2003, ett av lagets guldår, fick han Guldhjälmen som seriens mest värdefulle, framröstad av de andra spelarna. Då tilldelades han också Guldpucken som säsongens främste.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kristina Brokholc, Mölndals SS, vann två simguld i Paralympics 1988 och ett silver fyra år senare. 1990 vann hon VM och slog världsrekordet. Ett EM-guld finns också på meritlistan och 1995 blev hon utsedd till årets handikappidrottssimmare.

Mats Erixon, Mölndals AIK, är kanske mest känd för sina fem segrar i Göteborgsvarvet, men han har också 17 SM-guld och blev fyra i EM på 10 000 1986. Numera är han tränare.

Stig Fredriksson blev UEFA-cupmästare i fotboll med IFK Göteborg både 1982 och 1987. Fyra allsvenska seriesegrar, ett cupguld och 56 landskamper, varav 15 som lagkapten, var han också med om.

Ljubomir Vranjes, Redbergslid, har utsetts till världens bäste handbollstränare, men det är inte därför han är med här, Ljubo vann ett guld och två silver i VM, tre guld i EM och ett silver i OS. Snart kan han vara svensk förbundskapten.

Andrea Dohany är för 31:a året tränare i Landvetter Konståkningsklubb. Där grundade hon Team Surprise, tidernas främsta lag i synkroniserad åkning. Laget har vunnit sex VM och elva andra medaljer i världsmästerskap. Hon har också tränat individuella åkare med stor framgång.

Kristina Landgren Carestam, Pixbo Wallenstam, har varit förbundskapten i innebandy och som sådan vunnit VM för både damer och herrar. Hon har också fört Pixbos herrar till SM-guld och numera är hon klubbchef.

Åke Nilsson var ordförande i BK Häcken 35 år (avgick 2006) och är en av den allsvenska fotbollsklubbens allra största ledare genom tiderna. Innan han bland annat hjälpte till att få fart på Gothia Cup, världens största ungdomsturnering i fotboll, spelade han 100 A-lagsmatcher.

De nio nya medlemmarna i Hall of Fame kommer att få bevisen på sina hedersbetygelser i samband med en ceremoni på Liseberg den 7 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.