Petter Northug under presskonferensen den 21 augusti 2020 efter att han dagarna tidigare gripits av norsk polis.
Petter Northug under presskonferensen den 21 augusti 2020 efter att han dagarna tidigare gripits av norsk polis. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Bevisen mot Northug – filmade sin egen fortkörning

Petter Northug döms till fängelse i sju månader för fyra fall av fortkörning och narkotikainnehav. En del av åklagarens egna bevismaterial var den förre längdstjärnans mobilfilmer.
– Jag tycker det var idiotiska händelser, sa han under dagens rättegång enligt NRK.

ANNONS
|

Under måndagseftermiddagen dömdes Petter Northug till sju månaders fängelse och sitt körkort indraget på livstid.

Den förre längdstjärnan accepterade domslutet och erkände sig skyldig avseende samtliga åtalspunkter.

Längdstjärnan dömdes för fyra fall av fortkörning och narkotikainnehav.

En del av bevisningen mot den förra världsmästaren var hans egna mobilfilmer. Enligt NRK bekräftade norrmannen för domaren att han filmat sina fortkörningar,

– Jag filmade med mobilen i min högra hand och hade den andra handen på ratten, sa Petter Northug under dagens rättegång.

Körde i motsatt fil samtidigt som han filmade

Under loppet av tre dagar körde norrmannen vid fyra tillfällen 150-200 kilometer i timmen på 80-vägar samtidigt som han filmade.

ANNONS

I ett åtalet beskrivs hur Northug bröt mot fler trafikregler under färden: ”Han körde flera gånger i motsatt körfält medan han filmade och kommenterade sin körning. Den beskrivna färden innebar en stor fara för han själv och andra trafikanter”.

Domaren frågade om den förre längdstjärnan var medveten om att han inte fick bruka mobilen medans han körde.

– Ja. Det är oaktsamt och ska inte ske i trafiken, sa Petter Northug.

Förutom fortkörningarna fann polisen vid husrannsakan sex gram kokain, 0,6 gram MDMA och tre tabletter av den narkotiska substansen Diazepam samt tabletter som innehöll den narkotiska substansen Alprazolam.

Tidigare var Petter Northug även misstänkt för att kört drogpåverkad, men urinproven som togs visade sig vara negativa.

Trots att Petter Northug dömdes till sju månaders fängelse kan norrmannen ansöka om att avtjäna resterande del av sitt straff med fotboja efter att en tredjedel av tiden i fängelset avtjänats.

Likaså kan han enligt norsk rättspraxis söka om att få ta ett nytt körkort fem år efter att domen vunnit laga kraft, enligt NRK.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS