Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Jeppsson, Hampus Wanne och Jim Gottfridsson har vunnit allt som går att vinna i Bundesliga i höst.

"Betyder mycket att ha vinnarkulturen"

Vinnarvana är ingen bristvara i den svenska VM-truppen. I stort sett alla spelare håller till i topplag ute i Europa. Ett positivt tecken inför VM?

Den 27 januari står det klart vilka länder som kniper medaljerna i handbolls-VM. Sverige, silvermedaljör i EM för ett år sedan, har visserligen inte vunnit ett mästerskap sedan EM 2002. Men en sak är säker – den svenska truppen i år kryllar av spelare som har vanan att vinna.

En titt på de 16 spelarna visar att samtliga hör hemma i klubbar som vinner oftare än de förlorar. Faktum är att nästan alla finns i klubbar som slåss i den absoluta toppen av respektive liga. Värst är Hampus Wanne, Jim Gottfridsson och Simon Jeppsson i Flensburg-Handewitt. De har vunnit 19 av 19 matcher i tyska Bundesliga den här hösten.

- Att vinna många matcher har betydelse för den individuella skallen, men också för självförtroendet i hela truppen. Att ha den här vinnarkulturen betyder mycket, när det gäller att vara kall i slutminuterna och allt vad det innebär, säger Jeppsson.

13 från Bundesliga

Kim Andersson spelar i Ystads IF, Andreas Nilsson i ungerska Veszprem och Kim Ekdahl Du Rietz i Paris Saint-Germain. Men bortsett från den landslagscomebackande trion är det just Bundesliga som levererar samtliga spelare till den blågula VM-truppen. Hela tretton VM-svenskar finns i Tyskland, och tio av dem håller hus i någon av de fyra toppklubbarna Flensburg, Kiel, Rhein-Neckar Löwen och Magdeburg.

- Det vi (Flensburg) har gjort den här hösten är så klart väldigt stort, även om man ska komma ihåg att vi har mött de tre andra topplagen på hemmaplan och ska möta dem borta i vår, säger Hampus Wanne.

- Det är faktiskt historia. Det är bara vi, Lemgo – för många år sedan – och Kiel – på den tiden Kim Andersson fortfarande spelade där – som har lyckats gå igenom en halv säsong utan poängtapp.

"Riktiga vinnarskallar"

Sveriges lagkapten Niclas Ekberg gör i VM sitt tionde stora mästerskap och rankar det här landslaget som ett av de bästa han har spelat i.

- Det är alltid svårt att jämföra. Men vi har väldigt många spelare i stora klubbar, som får spela mycket och har stora roller. Och jag kan lova att de 16 spelare som är här är riktiga vinnarskallar, säger han.

- Dessutom tror jag att silvret förra året betyder väldigt, väldigt mycket. Det visade att vi är på rätt väg, att det vi gör och tror på bär frukt om vi gör det ordentligt.