Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: "Betydelsefullt – men inte på liv och död"

Att med framgång spå in i framtiden är få förunnat. Att kommentera tabellägen är lättare. Gais är utsatt. Däremot, vilket viktigare är: De enda som kan förändra det är bara ”lagom” tagna av stundens allvar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Nervositet leder till koncentration, oro till spända muskler och därmed sämre prestationer. Efter ett par fredagstimmar på Gaisgården, dagen före lördagens nagelbitare mot Landskrona Bois på Gamla Ullevi, är känslan att Gais spelartrupp har lyckats sätta sitt fotbollsuppdrag i perspektiv.

Viktigt, men inte avgörande. Betydelsefullt, men inte på liv och död.

Dessutom, vilket Bosko Orovic återkommer till flera gånger, skapas det på planen tillräckligt för att göra vad som krävs för vinst.

Underförstått: Vi tror på vad vi gör och tänker fortsätta att göra det vi tror på. Förlorar vi kommer fler chanser.

Dock, vilket är viktigt att poängtera, Gais har inga som helst tankar på att förlora mot Landskrona. Jag väljer att dela den uppfattningen. Om inte annat är Calle Nyström sugen på att göra sitt första mål för säsongen. Han gjorde flera på träningen under fredagen.

Hösten 2018 har annars utvecklat sig till en sedvanlig Gaishöst. Det är kniven mot strupen, lite för få poäng, kamp om kronorna och ett år med flera oförutsedda förändringar i styrelsen.

LÄS MER: "Vi krigar som djur för att klara av det här året"

Segrar väntar runt hörnet

Sedan Pelle Blohm av personliga skäl inte haft möjlighet att lägga den tid han och klubben önskat på uppdraget som fotbollsansvarig uppstod ett vakuum, kassörsrollen har under tid varit obesatt och ordförandeposten tvingades efter Claes Forsbergs hälsomässiga avhopp lösas tillförordnat.

Det är ingen ideal situation och har såklart påverkat helheten.

Mitt i detta och trots uteblivna resultat uppfattar jag en närmast total beslutsamhet och tro på att segrarna står och väntar runt hörnet.

Lite som för Öis, som blev utan i elva matcher på rad. Därefter: Ketchupeffekt.

Elitverksamhet grundar sig på ekonomi och ekonomi på att de möjliga intäktsflödena uppnår budget. När Gamla Ullevi byggdes för snart tio år sedan budgeterade dåvarande ledning med ett publiksnitt på drygt 7 000 åskådare per match. I realiteten landade det på 5 933. Som bäst. Ett enskilt år, säsongen Gais blev femma i allsvenskan 2011. Sedan 2012 har klubben inte lyckats ta sig över 4 000-strecket.

I eftermiddag finns trots krock med Frölunda Hockey i SHL goda möjligheter för Gais att passera den siffran. I en enskild match, mot Landskrona hemma.

Undantaget toppåret 2013 har klubbens ekonomiska slutresultat de senaste tio åren aldrig överstigit ett par hundra tusen plus.

Det är av mycket stor betydelse för klubbens framtid att superettastatusen består.

LÄS MER: Därför är det viktigt att undvika kval: "Blir förändringar åt alla håll"

Allt ljus på Gamla Ullevi

Det blir oavsett utfall i de fyra sista matcherna en förtroendemässig utmaning för klubbledning att med kraft sikta mot allsvenskt avancemang redan 2019.

Alla de här funderingarna kan man ha, både som utomstående betraktare och som spelare, ledare eller supporter.

I dag riktas dock allt ljus mot Gamla Ullevi och 90 sköna minuter i solgasset mot Landskrona.

Det är det enda som går att påverka – och som Calle Nyström uttryckte i ödmjuk ton:

”Det är som alltid, på med halsduken, gå dit. Känner man inte för stannar man hemma. Vi vill ha er där, ni är viktiga för oss.”

LÄS MER: "Det har gjorts bra saker mot bra lag – vi ska göra det igen"

Plus:

Jag älskar uttalandet men undrar ändå hur uträkningen är gjord: ”Spelar vi som vi gjorde mot Gefle har vi 80 procent chans att vinna”. Sade Bosko.

Minus:

Visst, vi har många elitlag i den här staden, men varför dessa ständiga krockar? Nu går det i första hand ut över Gais, men i viss mån även Frölunda. Väl?