Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JOHANNA LUNDBERG
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Betalade bluffaktura på 300 000 kronor – klubbens existens i fara

Åby badmintonklubb har blivit blåsta på en stor summa pengar. Klubben har lurats att betala en påhittad räkning för sportutrustning på 300 000 kronor.
Nu är verksamheten i fara.
– Det slår åt det hållet, men vi är inte där än, säger klubbens ordförande Fredrik Nikander.

Det var Mölndals-Posten som var först med att rapportera om Åby badmintonklubbs tragedi som nu kan fälla hela verksamheten.

Det var i månadsskiftet april-maj som Fredrik Nikander, ordförande i föreningen, fick sin e-postadress ”spoofad”. Det innebar att ett mejl skickades ut där badmintonklubbens ordförande till synes såg ut att vara avsändare, men där mejlet i själva verket kom från en helt annat adress.

Mejlet som skickades gick ut till Åby badmintonklubbs kassör som uppmanades att genomföra en skyndsam betalning för sportutrustning för en summa på hela 300 000 kronor.

Polis inkopplad

Fakturan betalades innan klubben upptäckte vad som hänt.

– De hade spoofat vår ordförandeadress så att det såg ut som att det var jag som krävde betalningen, säger Fredrik Nikander.

Och kassören betalade omgående?

– Så var det.

Åby badmintonklubb har kopplat in polisen, kontaktat sin bank och även sitt försäkringsbolag, men i dagsläget ser det ut som att pengarna är förlorade.

– Det är ett arbete som pågår, men det känns osannolikt att det kommer någonting tillbaka. Vi får arbeta vidare och se, säger Nikander.

Hur mycket pengar är 300 000 kronor för Åby badmintonklubb och vad betyder det här för er?

– Det är oerhört mycket pengar, så det är väldigt tufft.

Är klubbens verksamhet i fara?

– Det slår åt det hållet, men vi är inte där än. Men det slår åt det hållet, säger Nikander.

”Ingen som mår bra”

Åby badmintonklubb har nu ett hårt arbete framför sig för att försöka rädda sin existens. Man har redan börjat vidta åtgärder för att kunna täcka utgifter som skulle finansieras av de nu förlorade pengarna.

– Vi får göra det vi kan. Vi pratar med kommunen, arbetar med att få tillbaka pengarna och ser vad vi annars kan hitta för möjligheter för att hitta ytterligare intäkter, säger Nikander.

När tror ni att ni vet mer om klubbens framtid?

– Det är svårt att säga. Jag skulle tippa att det blir i samband med nästa budgetår. Det är fruktansvärt tråkigt. Det är ingen här som mår bra just nu, säger Fredrik Nikander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.