Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besökande fans behöver inte vaccinera sig inför VM i Qatar. Arkivbild.
Besökande fans behöver inte vaccinera sig inför VM i Qatar. Arkivbild. Bild: Carlos Gonzalez/AP/TT

Beskedet: Fansen behöver inte vaccinera sig

Fotbollssupportrar som planerar resa till Qatar för vinterns VM-slutspel kommer inte tvingas vaccinera sig mot covid-19, meddelar gulfstaten.

Däremot kan spelare och domare tvingas till en särskild karantänsbubbla om pandemin bryter ut under fotbolls-VM som startar den 20 november.

Den som bryter mot karantänreglerna kan kastas ut från turneringen, säger Qatars folkhälsomyndighet.

De qatariska arrangörerna, som uppskattar att över en miljon människor kommer besöka Doha för matcherna, och Internationella fotbollsförbundet Fifa hoppas att mästerskapet ska vara ett tecken på att pandemin går mot sitt slut.

Men Qatars folkhälsomyndighet har varnat för att särskilda åtgärder kommer tas om pandemisituationen i landet skulle förvärras.

Med covid-19 ansett under kontroll i nuläget meddelar man att det "inte kommer ställas några vaccinationskrav på deltagare eller besökare".

Däremot måste alla besökare över sex år visa upp negativa covid-19-test innan de kliver på flyget till Qatar. Fans ska bära ansiktsmasker i kollektivtrafiken och alla som testar positivt för covid-19 i Qatar måste isoleras i fem dagar.

Störst kommer trycket vara under mästerskapets två första veckor då det ska spelas fyra matcher per dag. Enligt vissa beräkningar kan det då vistas upp 350 000 besökare i Doha samtidigt.