Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bernie Ecclestone: Jag skulle ta en kula för Putin

Många har valt att ta avstånd från Vladimir Putin efter invasionen av Ukraina.
Många, men inte förre formel 1-chefen Bernie Ecclestone, som i stället fortsatt håller den ryska presidenten om ryggen.
– Jag skulle kunna ta en kula för Putin, säger 91-åringen i tv-programmet Good Morning Britain.

Bernie Ecclestone är en tidigare stallchef och chef för den kommersiella avdelningen av formel 1. Han är också en av de rikaste människorna i världen och har ofta hamnat i blåsväder för sina kommentarer. Senast i hetluften för att ha tyckt att brittiske föraren Lewis Hamilton borde ha borstat av sig rasistiska kommentarer.

I tv-programmet Good Morning Britain sade Ecclestone en rad kontroversiella saker om Rysslands invasion av Ukraina och Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt BBC blev Ecclestone och Putin vänner under Rysslands GP i Sotji 2014. 2016 ska formel 1-toppen ha sagt att Putin är "mannen som borde leda Europa".

I tv-programmet fick Ecclestone frågan om han kunde rättfärdiga Putin agerande och de tusentals ukrainare som dött i kriget.

– Det gör jag inte, säger han och fortsätter:

– Jag är helt säker på att han (Putin) nu önskar att han inte startade hela den här grejen, men det startade inte som ett krig.

På frågan ifall han fortfarande ser Vladimir Putin som en vän svarar han:

– Jag skulle kunna ta en kula för Putin. Han är en förstklassig person och vad han gör var vad han trodde var rätt sak för Ryssland.

Kritiserade Ukrainas president

Ecclestone kritiserade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs hantering av situationen. Enligt honom kunde Zelenskyj ha stoppat kriget om han hade förhandlat med Putin.

Flera sporter har fördömt Putins agerande och i sin tur stängt av ryska idrottare från att delta, bland annat rev formel 1 kontraktet med Rysslands GP.

Bernie Ecclestone är av annan åsikt.

– Jag är inte säker på att jag hade tagit samma beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.