Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg.

Berg om måltorkan: "Klart att det är tungt"

Anfallare vill göra mål. Marcus Berg gör inga för Sverige. Fjorton raka mållösa landskamper gör honom ändå inte särskilt bekymrad.

Marcus Berg gjorde fyra mål när Sverige slog Luxemburg i VM-kvalet den 7 oktober förra året. Sedan dess: 14 landskamper, 0 mål.

Sverige fick med sig en poäng i Nations League-matchen borta mot Ryssland i torsdags, men 0–0 var bara en halv tröst med tanke på att Sverige redan har hamnat på efterkälken i gruppen. För Marcus Berg hade ett mål kunnat innebära både viktiga poäng till laget och ett efterlängtat slut på hans egen måltorka.

- Jag skapar chanser och är med i defensiven och ligger rätt, och på så sätt är jag nöjd. Sedan är det klart att som anfallare vill jag vara med och bidra. Särskilt när vi inte tar tre poäng så kanske man grämer sig lite extra att det inte gick in någon boll, säger Marcus Berg.

Inte bekymrad

Al Ain-anfallaren har under hösten gjort tre mål på fyra matcher i den emiratiska högstaligan, så nog vet Marcus Berg fortfarande hur man hittar nätet. Den detaljen är det som gör att landslagsledningen inte oroar sig.

- Varför skulle jag vara bekymrad? Så länge man skapar lägen behöver man inte vara så orolig. Han gör mål i sitt klubblag, han har gjort mål hos oss förut. Att han inte har gjort mål på några matcher nu, det händer då och då. Det hade varit värre om han inte hade skapat några lägen, så jag är inte speciellt stressad över det här, säger assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

För Berg är det heller ingen unik situation. Att man i perioder helt enkelt inte får ordning på målskyttet är sådant som varje anfallare måste lära sig att hantera.

"Det är surt"

- Det har funnits perioder där man inte har gjort mål på flera matcher, och så har det funnits perioder där man gör mål med ryggen mot mål utan att man vet hur, säger Marcus Berg.

- Det är svårt att träna sig till sådant, det är situationer i matchen där man kommer impulsivt och försöker sätta dit den. Om den inte vill in så är det klart att det är surt. Men jag tycker ändå inte att det sitter i huvudet under match.

Nästa chans att ta död på snacket om måltorka kommer på tisdag – om Berg får spela – när Sverige möter Slovakien i en träningslandskamp på Friends arena. Förr eller senare sitter den, säger Peter Wettergren.

- För mig är det absolut en tidsfråga. Hade han gjort mål nu (mot Ryssland) så hade allt varit frid och följd, men nu gjorde han inte det och då blir det skriverier. Det är vardag för en forward, säger han.