Angelica Bengtsson river ut sig i kvalet i EM.
Angelica Bengtsson river ut sig i kvalet i EM.

Bengtsson ute ur EM - redan i kvalet

Det ville sig inte för den morgontrötta stavhopparen Angelica Bengtsson i kvalet i inomhus-EM. Hon rev ur sig på 4,50 och missade finalen.

ANNONS
|

I stället gick Michaela Meijer till final efter att ha klarat 4,60 i första försöket. Tidigare i kvalet klarade hon ingångshöjden 4,40 i andra hoppet. Hon ville hoppa så få hopp som möjligt i kvalet för att spara sin fot som hon skadade i fjol.

- Planen var att ta 40 och 60 och bara göra två hopp. Nu blev det tre så det är helt okej. Det känns bra, säger Meijer.

ANNONS

- Hoppningen var inte jättevacker, det var mer vilja men ribban låg kvar på 60 så det var skönt. Nu ska jag gå och ta hand om foten så den är så fräsch som möjligt till i morgon.

Gick upp för sent

Angelica Bengtsson har varit bronsmedaljör på de två senaste EM-tävlingarna inomhus. I kvalet i Glasgow tog hon ingångshöjden 4,40 i första försöket.

- Uppvärmningen var jättedålig, men när jag tog 4,40 i första trodde vi att det var lugnt. Sen på 50 var det tillbaka till att jag inte kunde lyfta rumpan. Men vi hade hopp om att det skulle komma tillbaka, att det skulle sitta i ryggmärgen, men idag kommunicerade inte ryggmärgen med mig, säger Bengtsson.

Hon tror att problemet var att kvalet gick på förmiddagen.

- Jag var inte mig själv och det brukar vara på morgonen, så det var ett misstag jag gjorde – att jag inte gick upp klockan fyra i stället för sex.

ANNONS

Hennes svenska rekord på 4,81 är bara sex dagar gammalt.

- I euforin efter det trodde jag mer om mig själv. Jag räknade kallt med att jag skulle hoppa normalt trots att det var på morgonen, säger Bengtsson.

Två svenska sprinters vidare

I inomhus-EM senast blev det ett svenskt skrällbrons på 60 meter genom Austin Hamilton. I årets EM är Hamilton vidare till semifinal tillsammans med Henrik Larsson.

I Glasgow är det Henrik Larsson som sannolikt är det största svenskhoppet i kvällens semifinal och kanske final. Han har sprungit snabbast av svenskarna i år, 6,60.

I försöken blev han tvåa i sitt heat på 6,72.

- Det kändes helt okej. Jag är ingen pigg morgonmänniska, brukar vara riktigt seg på morgnarna, så nu är jag trött i både huvud och kropp. Det är skönt att ha det här loppet ur vägen, säger 19-åringen.

ANNONS

- Jag tog inte ur allt jag hade, det finns mer kvar. Skönt att semifinal och final är på kvällen.

Föredrar kvällstid

Även den 21-årige Hamilton tyckte att försöken gick i tidigaste laget.

- Jag föredrar att springa på kvällstid, säger han efter att ha blivit tvåa i försöksheatet på 6,76, 14 hundradelar över sitt personliga rekord som han satte för några veckor sedan.

I damernas 60 meter är Irene Ekelund vidare till semifinal efter att ha blivit trea i sitt heat på 7,38.

Anton Levin gick vidare från försöken på 60 meter häck med 7,84

Glasgow, TT:s utsända

ANNONS