Fabian Bengtsson längtar till målgången av Volvo Ocean Race.
Fabian Bengtsson längtar till målgången av Volvo Ocean Race.

Bengtsson längtar tills målgången

ANNONS
|

Googlar du Fabian Bengtsson får du skrolla en stund om du ska hitta den här killen. Han delar ju namn med en annan göteborgare som figurerat en hel del i media genom åren.

Men den här Fabian Bengtsson jobbar med media. Han lever sin dröm just nu, han är medieansvarig för seglingstävlingen Volvo Ocean Race i Sverige och är också Martin Strömbergs presskontakt. Segling är dessutom något som alltid legat honom varmt om hjärtat, pappan var landslagsseglare och kom bland annat åtta i 470 i OS i Moskva 1980 tillsammans med sin bror. För Fabians egen del blev det optimistjolle och familjen seglade också tillsammans under semestrarna.

ANNONS

Men det som verkligen fick Fabian att fastna för Volvo Ocean Race var en dokumentärfilm om båten The Card med svenske seglaren Mange Olsson, som dessvärre avled 2013.

– Jag och brorsan kollade sönder den filmen, den VHS:en gick hela tiden där hemma. Det var ett sådant otroligt äventyr. Och jag fastnade som så många andra för Magne Olsson, en sådan skön karaktär, berättar Fabian.

Göteborgaren utbildade sig till journalist för några år sedan och har bland annat varit på tidningen Metro. Kanske hamnar han på en tidningsredaktion igen i framtiden. Men det närmaste halvåret kommer allt fokus att kretsa kring havskappseglingstävlingen och allt som händer runt etapperna längs vägen mot målgången i Göteborg till sommaren.

Fabian gillar att intervjua människor, att skriva, men är inte obekväm i rollen som intervjuoffer heller. Hans sätt är mjukt, det verkar vara en ambitiös och ödmjuk kille. Att följa Martin Strömberg lite extra nära ser Fabian som en rolig utmaning.

–Jag sköter hans Facebookuppdateringar, bloggen och så fort något av intresse händer så berättar vi det i tävlingens pressrum, på Twitter och ser till att det når ut till media.

Strömberg som är en del av fransmannen Charles Caudreliers besättning ombord på båten Dongfeng.

ANNONS

– Det blir speciellt för Martin att få målgången i sin egen hemstad. Det blir speciellt för mig också att avsluta det hela här, säger han och blickar ut mot kanalen utanför Operan, där vi går in för att värma oss från den råkalla vinden.

Fabian jobbar också för Göteborg & Co som har ansvaret för tävlingens målgång.

– När de kommer hit till Göteborg kommer de att ha varit med om ett gigantiskt äventyr, de har seglat genom områden där pirater härjar, de kommer från snö och kyla, har sovit minimalt under hårda seglatser och allt vad det innebär. Jag har faktiskt svårt att förstå hur de klarar av det, otroligt tuff tävling, säger Fabian Bengtsson.

Han växte upp i Långedrag, men bodde under två år i Singapore, en lärorik period. Han spelade handboll i Önnered, men har alltid haft ett starkt musikintresse vid sidan av sporten och skrivandet. När Göteborg har varit värdstad för målgången i Volvo Ocean Race två gånger tidigare har Fabian suttit i publiken. Den här gången blir det ännu mer speciellt när han har jobbat med tävlingen så länge och har den nära relationen han har med Martin Strömberg ombord på Dongfeng.

– Jag tror att det blir snäppet större än det varit tidigare och att Göteborg kommer att bjuda på några häftiga nyheter. Klart att jag längtar, även om det är väldigt roligt längs vägen hit också.

ANNONS

– Tänk att besättningarna har seglat runt hela jorden när de kommer hit och att hela tävlingen ska avgöras precis här. Det är ju vansinnigt häftigt när man tänker på det.

Aktuell: Pressansvarig för Volvo Ocean Race i Sverige

Ålder: 28

Uppväxt: Långedrag och i Singapore

Familj: Mamma, pappa, en bror och en syster

Intresse: Musik, sport och historia

ANNONS