Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja vid Polens ambassad i Tokyo.
Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja vid Polens ambassad i Tokyo. Bild: NTV/AP/TT

Belarusiska OS-sprintern på väg till Polen

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja som vägrat återvända till sitt hemland väntas flyga till Polen under onsdagen. En talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borrell beskriver härvan som ännu ett exempel på Belarus "brutala regim".

ANNONS

Polens biträdande utrikesminister Marcin Przydacz bekräftade under måndagen att Timanovskaja fått ett humanitärt visum och ska resa till Polen.

"Stå upp för solidaritet, alltid", skriver han på Twitter.

På kvällen meddelade sedan den belarusiska stiftelsen Sport Solidarity Foundation att de försett Timanovskaja med en biljett till Warszawa och att hon redan under onsdagen kommer att sätta sig på ett direktflyg till den polska huvudstaden.

Hon kommer där att tas emot av sin make, Arsenij Zdanevitj, som lämnat Belarus och ska flyga till Polen från Ukraina.

"Kidnappades"

– Jag trodde inte att det skulle gå så här långt. Jag beslöt mig direkt för att lämna (Belarus), säger han till Sky News och bekräftar att Timanovskaja fysiskt mår bra.

ANNONS

Kristina Timanovskaja fördes i söndags till flygplatsen mot sin vilja, men vägrade kliva på planet hem. Hon skrev på sociala medier att hon "kidnappats" av sina egna ledare och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen.

Enligt en belarusisk oppositionspolitiker i exil, Pavel Latusjko, har medarbetare för president Aleksandr Lukasjenko försökt få Timanovskajas mor att övertyga sprintern att göra som myndigheterna säger och åka hem till Belarus.

USA: Kan inte tolereras

I Tokyo bekräftar Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi att Timanovskaja är i säkerhet och att landet samarbetar med "andra parter" för att hålla henne säker medan hon befinner sig i landet.

IOK:s talesperson Mark Adams säger på en presskonferens på tisdagsmorgonen att IOK ska utreda fallet men att de vill ha mer fakta innan man agerar.

Fallet har fått politiker på högsta nivå att reagera och markera mot Belarus och landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.

En talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borrell säger till Reuters att det är "ännu ett exempel på (Lukasjenkos) brutala regim" och att EU stöttar sprintern och välkomnar Polens beslut att ge henne ett humanitärt visum.

USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver på Twitter att regimens handlingar "strider mot den olympiska andan och är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och kan inte tolereras".

ANNONS

IOK har även bekräftat att FN:s flyktingorgan UNHCR involverats i fallet samt att man redan gör mycket för att ta itu med den belarusiska olympiska kommitténs övertramp.

Medierna samlas utanför Polens ambassad i Tokyo, där den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja befinner sig.
Medierna samlas utanför Polens ambassad i Tokyo, där den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja befinner sig. Bild: Kantaro Komiya/AP/TT

Fakta: Detta har hänt

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja blev enligt egen utsago på söndagen tillsagd att packa och fördes sedan till Haneda-flygplatsen i Tokyo. På sociala medier skrev idrottaren att hon "kidnappats" av sina egna ledare för att föras tillbaka till Belarus.

Men Timanovskaja vägrade gå ombord på det flygplan som skulle föra henne till hemlandet och sökte i stället skydd hos japansk polis på flygplatsen. "Jag kommer inte att återvända till Belarus", uppgav hon då.

Under natten till måndag skyddades hon av polis och övernattade på flygplatsen.

På en presskonferens på måndagsförmiddagen uppgav Internationella olympiska kommittén (IOK) och OS-arrangören att Timanovskaja var i säkerhet hos japanska myndigheter.

Senare på dagen fick hon humanitärt visum till Polen och fördes till landets ambassad. Tidigare sade sig även andra länder, däribland Tjeckien, sig vara villiga att erbjuda Timanovskaja en fristad.

Timanovskaja hann kvala på 100 meter i fredags innan hon fördes till flygplatsen två dagar senare. Hon skulle även ha sprungit 200 meter på måndagen och var anmäld till stafettlaget på 4 x 400 meter senare i veckan.

Den belarusiska olympiska kommittén – som leds av president Aleksandr Lukasjenkos son Viktor – skriver att man valt att dra tillbaka Timanovskajas deltagande i OS efter råd från läkare baserat på hennes "känslomässiga, psykiska tillstånd".

Kristina Timanovskaja lämnade på måndagsmorgonen in en begäran om att upphäva kommitténs beslut att inte inte låta henne delta på 200 meter senare samma dag. Den brådskande begäran nekades dock av idrottens skiljedomstol Cas.

Källa: Reuters, AFP

Fakta: Så styrs Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Belarus har skakats av omfattande protester sedan det av omvärlden fördömda presidentvalet den 9 augusti, efter vilket den auktoritäre Lukasjenko utropade sig som segrare. Sedan dess har regimkritiska belarusier protesterat.

Enligt oppositionsledarna har över 30 000 människor gripits sedan protesterna inleddes. Vittnesmålen om tortyr och övergrepp i polishäktena är mångfaldiga och flera demonstranter har dödats.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS