Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Bekräftat: Meraf Bahta utreds för brott mot dopningsregler

Meraf Bahta från Göteborg utreds för möjligt dopningsbrott sedan hon tre gånger missat att korrekt redogöra för var hon befunnit sig, något som Svenska friidrottsförbundet.
Nu riktar förbundskaptenen stark kritik mot rapporteringssystemet som hon menar är bristfälligt och skapar onödig oro.
– Det är en extremt stressande situation för alla aktiva som får missar, säger Karin Torneklint.

Det var på torsdagen som Aftonbladet avslöjade att den svenska friidrottaren Meraf Bahta utreds för eventuellt brott mot dopningsreglerna, något som Svenska friidrottsförbundet under fredagen bekräftade. Detta efter att tre gånger inom loppet av ett år ha misslyckats med att rapportera var hon befunnit sig.

Meraf Bahta, som bland annat har både EM-guld och EM-silver på 5 000 meter på meritlistan, tävlar för Hälle IF och bor i Kungälv och Göteborg.

LÄS MER: Ljungqvist försvarar kontrollsystemet: Det här måste respekteras

Förbundskapten Karin Torneklint säger att närvarorapporteringssystemet, som är framtaget av Wada och heter ADAMS, är bristfälligt.

– Vi har en hel del sådana här ärenden, för ADAMS är ett väldigt komplicerat system. Jag har varit på RF och påtalade redan i januari att det finns stora brister och att många missförstår systemet. Man tror att man lämnar in uppgifter och att det ska vara rätt ifyllt, men så får man ändå bommar. Det är inte alls bra. Det är många som blir förtvivlade när man får sina missar fast man tror att man har gjort rätt, säger Torneklint.

Närvarosystemet är framtaget för att dopningspolisen alltid ska veta var de aktiva befinner sig, och därmed kunna göra oanmälda tester. Om en aktiv misslyckas med att rapportera korrekt tre gånger under loppet av 12 månader går larmet.

Precis detta har nu hänt Bahta. Fallet är, enligt Torneklint, det första i vilket en svensk friidrottare gjort tre missar inom ett år. Just nu ligger ärendet hos Riksidrottsförbundet.

– Vi har hjälpt idrottaren med ett juridiskt ombud för att skriva ett svar, vad missarna beror på. Så den här personen får hjälp och stöttning att svara. Det blir ju mycket juridiskt när man får bommar, vad räknas som giltigt skäl och så vidare, säger Torneklint.

"Extremt stressande situation"

De aktiva ska rapportera var de befinner sig 365 dagar om året. Och det görs inför varje kvartal, vilket innebär att de måste gå in i systemet och ändra om tränings- eller tävlingsplanerna justeras.

– Och det är då som det tyvärr blir en del fel. Man tror att man ändrat, men kanske missar att trycka på någon knapp och så blir det inte registrerat, säger Torneklint.

Förbundskaptenen är övertygad om att det är ärliga misstag som ligger bakom det aktuella fallet.

– Ja, ja. Absolut. Det finns inget uppsåt i det här över huvud taget, det är jag 100 procent trygg med. Nu ska RF tittat på det och se om det finns anledning att stryka någon av missarna. Och skulle någon av dem strykas, då finns det inget ärende.

Vet du hur idrottaren i fråga mår?

– Det är inget som jag kan gå ut med. Men rent generellt så kan jag säga att alla som får mer än en bom, vi har ju haft en del som haft två, upplever det som extremt stressande att veta att man skulle kunna bli misstänkliggjord fastän man verkligen vill göra rätt. Det är en extremt stressande situation för alla aktiva som får missar.

Meraf Bahta är uttagen till EM som avgörs i augusti, och kommer att kunna tävla trots att hon utreds. Detta eftersom så kallade vistelserapporteringsbrott inte leder till avstängning förrän utredningen visar att idrottaren är skyldig. Skulle Bahta fällas riskerar hon upp till två års avstängning.

GP har utan framgång sökt Meraf Bahta och hennes tränare Ulf Friberg. Hennes klubb, Hälle IF, vill inte kommentera ärendet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.