Bekräftat: Högmo lämnar sitt uppdrag

Norges förbundskapten Per-Mathias Högmo lämnar sitt uppdrag efter tunga resultaten för Norge i VM-kvalet. - Trycket på spelarna och organisationen har blivit så stort att jag kände att jag behövde ta ett steg tillbaka, säger Högmo själv på en presskonferens.

ANNONS
|

Efter ett tungt VM-kval med förluster mot Azerbajdzjan och Tjeckien bekräftade idag Norska fotbollförbundet att de tillsammans med Per-Mathias Högmo är överens om att Högmo nu kommer att lämna sitt uppdrag som förbundskapten för landslaget.

- Efter sista matchen bestämde jag mig för att jag behövde tänka igenom situationen och kom fram till att trycket på laget och organisationen blivit så stort att jag tyckte att jag behövde ta ett steg tillbaka, säger Högmo på onsdagens presskonferens.

Som GP berättade om igår så har Högmo suttit löst på sin post en tid efter motgångarna i VM-kvalet och har kritiserats sedan Norge misslyckades med att ta sig till sommarens EM.

ANNONS

Läs mer: Högmo på väg ut - Hamrén på plats i Norge.

Högmo bryter alltså sitt kontrakt ett år innan det går ut i och med beskedet att han slutar.

- Det var naturligt att göra så efter att jag fick information om Högmos tankar. Jag har stor respekt för hans beslut och jag vill tacka honom för tiden som norsk förbundskapten, säger Terje Svendsen som är ordförande i förbundet.

Enligt uppgifter till GP åkte Hamrén under tisdagen till Oslo från Landvetter. Sedan han lämnade svenska landslaget har han inte tagit något nytt uppdrag och kan vara en av kandidaterna till att ta över jobbet som förbundskapten i Norge.

Själv förnekar han dock det.

- Jag var i Oslo, men det handlade inte om förbundskaptenjobbet, sa Hamrén till Expressen igår.

Ett annat namn som nämnts i spekulationerna är Ståle Solbakken som enligt norska Dagbladet träffat förbundets elitfotbollschef Nils-Johan Semb på en restaurang. Men även Solbakken förnekar att mötet handlade om jobbet som förbundskapten.

På onsdagens presskonferens ville förbundet inte ge något besked om vem som kan ta över och sa tydligt att man ännu inte diskuterat möjliga kandidater.

- Vi kommer sätta igång processen att leta efter en nu förbundskapten omedelbart. Det finns en kravlista där det sportsliga väger tyngst för att kunna nå framgångar. Vi har ingen tidsaspekt på när det ska vara klart, men vi vet att vi har en landskamp att spela i mars, säger Svendsen.

ANNONS

I norsk media spekuleras det nu om möjliga efterträdare där Solbakken verkar vara den hetaste kandidaten. Men också Hamrén och Lagerbäck nämns som två kandidater.

ANNONS