Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: Behåll Frölundas pumpande hjärta i framtiden

Det finns ett skäl till att Joel Lundqvist kallas Kaptenernas Kapten. Och jag vill aldrig att Frölunda förlorar hans pumpande hjärta.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Frölundas kapten Joel Lundqvist har 14 säsonger i klubben. Under tio av dessa har han haft ett C på bröstet – och det är förstås inte märkligt att han får förbundskaptener att börja prata om en man som du vill ha vid din sida i ett krig.

36-åringen står upp när de andra faller.

I Skellefteå Kraft Arena passerar han 900 spelade matcher för Frölunda – och det är flest i klubbens historia. Med två år till på kontraktet så kommer han fri från skador att passera 1 000-strecket.

Det är stort.

Oerhört stort.

LÄS MER: Lundqvist klev fram i 900:e matchen

Särskilt i en tid när spelartrupper är ungefär lika flyktiga som kvicksilver. Det är sällan du ser någon spela tio säsonger för en och samma klubb, än mindre 14 som kapten Lundqvist kommit upp till.

Joel har, för att prata skellefte-språk, blödit för sitt älskade Frölunda – och det är inte så konstigt att han får t-shirts med benämningen Kaptenernas Kapten.

Joel Lundqvist är Frölunda personifierat – och jag räknar förstås med att klubben hyllar honom stort i nästa hemmamatch, den som kommer på tisdag mot Örebro.

Det är han förstås värd, även om han inte tycker om påminnelser om att han skulle vara gammal.

LÄS MER: Frölunda vände och vann mot Skellefteå – efter straffar

OM JAG VORE ordförande Mats Grauers skulle jag redan nu specialsy en roll för Joel Lundqvist i Frölunda, för att presentera den dag som han lägger av och därefter får tröjan uppskickad i taket på arenan.

Det vore synd att förlora det hjärtat i föreningen.

MATCHMÄSSIGT? Ja, Joel Lundqvist taggar till rejält mot SAIK – och kommer hela tiden rätt för avslut. Mitt i banan, nära målet ... pang. Det är bara en het Gustaf Lindvall som stoppar honom från att utöka säsongens målskörd.

Jobbar bra hemåt, gruffar flera gånger med förre lagkompisen Emil Djuse – och ser ut att vara i storform.

Joel tacklar mest av alla i matchen – och med bara minuter kvar kommer målet i PP.

Tjoff, rätt upp i krysset i match 900!

Så jubilerar kaptenernas kapten – med att ta matchen till sudden och sen straffar.

MATCHEN SLUTAR 2–3 till FHC – men kan egentligen gå åt vilket håll som helst. Det är i alla fall en riktigt bra kamp, slutspelskänsla – och öppna dörrar åt bägge håll.

FÖRRESTEN: NÄR SKA Sebastian Stålberg göra mål? Noll mål och ett assist på tolv matcher. I den här matchen är det nära, men nån tycks ha förtrollat hans klubba.

TILL SIST: DET är banne mig fantastiskt när journalistik betyder nåt. När GP-sporten uppmärksammade att tjejerna i flera SDHL-lag inte testat sina hjärnor inför säsongen, ja ... då blev det plötsligt fart på de beslutande pamparna i SHL.

Plötsligt tar stora och mäktiga SHL kostnaden för testerna, som kan uppgå till 25 000 kronor per lag. Ibland kan fel också bli rätt– även om det dröjer några månader för länge.

Särskilt för de fyra Göteborg HC-tjejer som redan haft hjärnskakning.

LÄS MER: Efter hjärnskakningarna – nu ska testerna genomföras

Plus

SHL. Gick in och tar kostnaden för hjärntesterna för de SDHL-lag som inte testat sina tjejer före säsongen. Göteborg HC är ett av dessa.

Minus

SHL. Borde kunna ge så mycket mer. Tänk hur svensk damhockey skulle utvecklas om det fanns ett ligakrav på alla SHL-klubbar att avsätta en viss procentsats på damverksamhet. Titta hur bara hur Premier League-lagen i fotboll utvecklat sina damlag.