"Behöver leverera ett ja innan året är slut"

Om det blir ett OS 2026 i Sverige är ännu oklart. Däremot är det klart att man från IOK:s sida ser Sverige som en klart intressant kandidat. Fortfarande saknas dock flera "ja-svar" för att en kandidatur ska bli verklighet.

ANNONS
|

I samband med den alpina världscupsfinalen i Åre var Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, Gunilla Lindberg, svensk ledamot i IOK:s exekutiva kommitté, samt Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo på en blixtvisit till Åre som är en av tävlingsorterna i en eventuell svensk OS-ansökan med Stockholm som huvudort.

Politikerna i Stockholm har redan sagt nej till en OS-ansökan. Så om SOK, som redan lämnar in en första intresseanmälan, ska kunna lämna en definitiv och bindande ansökan av vinter-OS 2026 måste Stockholmspolitikerna ändra sig. Dessutom krävs ett godkännande från regeringen när det kommer till alla former av säkerhetsfrågor som ett OS-arrangemang innebär.

ANNONS

- De behöver leverera ett ja innan året är slut, säger Peter Reinebo.

TT: Det är alltså då det är deadline?

- Den garantin behöver vi i månadsskiftet januari-februari. Det är den första skarpa deadlinen. Vi behöver ha de här olika samarbetsparterna på plats under det här året. Men det är inte bara en som ska säga ja till allt utan flera som ska säga ja till olika saker.

TT: Är ni oroliga för att ni inte ska få ett ja från regeringen?

- Vi har en bild av att både de som är i regeringsställning nu och oppositionen tycker att det är en bra idé med de här nya förutsättningarna. Så vi är väldigt hopfulla, att oavsett vilken regering vi kommer att ha i slutet på året så ställer man upp på det här.

ANNONS

Angående norska VG:s uppgifter nyligen om att politikerna i Stockholms stad definitivt skulle ha dragit sig ur så var Reinebos svar kortfattat:

- Det är "fake news".

"Sverige har allt"

Några som, precis som SOK, uppenbarligen verkar tycka Stockholm 2026 är en stark kandidat är IOK-delegaterna på plats.

Ordföranden Thomas Bach, må så vara att han av misstag kallade landet för Schweiz vid ett tillfälle, gillade det han såg av Sverige – både för en månad sedan i Pyeongchang och här.

- Efter Pyeongchang är det uppenbart ännu en gång att Sverige är en av de ledande vintersportnationerna med 14 medaljer, säger Bach på fredagens presskonferens och fortsätter:

- Om man tittar på organisationssidan så räcker det med att titta ut. Då ser man att Sverige har allt. Sverige har faciliteterna, erfarenheten, folket och entusiasmen för vintersport. Och detta kan vi uppleva i princip varje år. Nu är det alpin världscupfinal här i Åre och i längdskidor i Falun. Nästa år har ni skidskytte-VM i Östersund och alpina VM här. Så alla möjligheter för nästan alla vintersporter finns redan här, säger Bach, som även refererar till de nya kandidaturreglerna, som han beskriver som mer "öppna och inte lika kostsamma".

ANNONS

"Gäller att upplysa"

Svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg beskriver ett OS i Sverige som en dröm. Och just dessa nya kandidaturregler menar hon ger Sverige en extra god chans just i år.

- Som läget är nu med de nya regler vi har för ansökan och även genomförandet av spelen så känns det som ett enormt bra tillfälle.

TT: Hur ska ni övertala dem som fortfarande inte tror på det?

- Jag tror inte att det gäller att övertala utan att snarare upplysa om vad de här nya reglerna innebär. Att förklara. Det känns som att vi är på god väg.

TT

ANNONS