Bayern Münchens spelare, här Serge Gnabry, bar sorgband med texten Black Lives Matter i matchen mot Bayer Leverkusen. Bild: Matthias Hangst/AP/TT

Bayern München visade sympati och klass

Först gav klubben sitt stöd till kampanjen "Black lives matter" genom att värma upp i tröjor prydda med budskapet. Sedan följde nya demonstrationer. Spelarna bar sorgband och visade under 90 minuter ännu en gång varför Bayern München dominerar i Bundesliga.

Formstarka Bayer Leverkusen på bortaplan beredde inte ligaledaren några större problem. Seger med 4–2 – trots ett tidigt underläge.

Julian Baumgartlinger hittade Lucas Alario med en precisionspassning i djupled. Alario placerade elegant bollen i Manuel Neuers vänstra hörn. Men var Alario på rätt sida när han fick passningen? Det var han – men först sedan domaren Manuel Grafe satt VAR-rummet i Köln i arbete och fått ett godkännande budskap i öronsnäckan.

Ett mål som satte press på Bayern München – som gick in i den 30:e omgången med sju poängs försprång till tvåan Borussia Dortmund.

Men någon skräll var inte på gång.

Leon Goretzka friställde Kingsley Coman efter en knapp halvtimmas spel. Finländske landslagsmålvakten Lukas Hradecky var chanslös på det avslutet. När Goretzka – en av säsongens stora utropstecken i Bayern – vände matchen kort före pausen var Hradecky på bollen men kunde inte avvärja.

30 mål för Lewandowski

Och vid Serge Gnabrys 3–1 kort senare önskade förmodligen Hradecky att han haft lite mer engagerade uteförsvarare.

Robert Lewandowski nickade in 4–1 – och sitt 30:e mål för säsongen innan Florian Wirtz (17 år och 34 dagar) reducerade och blev tidernas yngste målskytt i Bundesliga.

Bayerns spelare bar under matchen sorgband med texten Black Lives Matter för att visa sin solidaritet med George Floyd, afroamerikanen som kvävdes till döds vid ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

I ett officiellt uttalande gjorde Bayern sin ståndpunkt klar:

"FC Bayern står för en värld där rasism, diskriminering, hat, orättvisa och våld saknar plats. George Floyds död och bilderna från USA har chockat oss alla".

Kvar på bänken

Emil Forsberg satt för tredje ligamatchen i rad på Leipzigs bänk – och fick inte hoppa in. Tjecken Patrik Schick ordnade ledningsmålet men Dayot Upamecano satte sitt lag i trubbel när han slog bort bollen efter en avblåsning, fick sin andra varning och visades ut.

Jumbon Paderborn lyckades till slut utnyttja det numerära överläget. I andra tilläggsminuten kvitterade Christian Strohdiek till 1–1.

Robin Quaison väntar fortfarande på första målet efter återstarten. Landslagsanfallaren hade ett riktigt bra läge i första halvlek i derbyt borta mot Frankfurt men sköt utanför och fick sedan ett mål bortdömt för offside.

I stället nickade Moussa Niakhate in ledningsmålet för Mainz och efter pausen avgjorde Pierre Kunde Malong med sitt 2–0-mål.

Tungt för Rösler

Förre Malmö FF-tränaren Uwe Rösler såg sitt Fortuna Düsseldorf ta ledningen genom Rouwen Hennings hemma mot Hoffenheim. Rösler noterade säkert med viss inre tillfredsställelse att bortalagets Benjamin Hubner fick rött kort redan efter tio minuter.

Och vad händer?

Hoffenheim vände med en man mindre men Hennings slog in 2–2-kvitteringen för Düsseldorf, som ligger kvar på kvalplats.

Kvällsmatchen mellan Borussia Dortmund och Hertha Berlin föregicks också av en manifestation när spelarna i båda lagen knäböjde inför avspark. Emre Can placerade senare in matchens enda mål i 58:e minuten och såg till att Dortmund fortsatt är sju poäng bakom Bayern München, när fyra omgångar återstår.