Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Battistone – inte som alla andra

Läktarna på sidobanan i Kungliga Tennishallen var fyllda till trängsel. Alla ville se Brian Battistone, rankad 94:a i världen – i dubbel! Han är mer cirkusartist än tennisspelare.

 

Brian Battistone har en ovanlig bakgrund. Han spelade tennis fram till 22 års ålder, slutade och blev i stället coach på ett college.

Fem år senare fick han en förfrågan från en man som heter Lionel Burt. Denne Burt hade uppfunnit en helt ny racket – med två skaft.

– Jag fick bli delägare i företaget – om jag gjorde en tennissatsning igen. Det var en unik möjlighet. Första gången som jag spelade med två skaft kändes det väldigt konstigt. Men efter två veckor var det mer en wow-känsla, berättar Brian Battistone.

Den 31-årige amerikanen är egentligen högerhänt. Men han spelar sällan backhand, utan kör i stället med forehand från antingen höger eller vänster hand.

– Det är en träningssak. Kolla på Nadal. Han är högerhänt – men spelar tennis med vänstern. Jag tror att alla kan bli lika bra med båda händerna, och du får andra möjligheter när du alltid spelar forehand – det blir helt andra vinklar. Två forehands är framtidens tennis, säger Brian Battistone.

Där skulle konstigheterna ha kunnat sluta. Men inte.

Battistone håller ibland i sin racket precis där huvudet övergår i skaft, särskilt vid volley. Han tycker att det ger honom stabilitet.

Och serven är helt egen.

Så här går den till:

Han håller bollen i höger hand, racketen i vänster. Han tar ett stegs ansats (vilket är det som är tillåtet enligt reglerna). Han kastar upp bollen riktigt högt och långt framför sig, hoppar upp – och låter samtidigt racketen vandra från vänster till höger hand. Sedan klipper han till.

– Detta började jag experimentera med för rätt längesen. Jag har alltid gillat att testa nya saker och med min ansats får jag mycket extra kraft i serven. Jag kommer upp högt i luften och träffar bollen högt – och därigenom kan jag hitta vinklar som annars skulle ha varit omöjliga.

Brian Battistone får naturligtvis stor uppmärksamhet vart han än kommer. I går fick han till och med visa sin racket och förklara hur han bär sig åt för en nyfiken Roger Federer.

Vad sa Federer?

– Han bara skrattade och tyckte att jag var helt galen …

Har du fått några efterföljare? Alltså, finns det fler som använder en sådan racket som du och som gör volleybollservar?

– Vi har inte tillverkat så många racketar än, men alla är slutsålda och framförallt i Los Angeles-området är de populära bland ungdomar. Det finns några på futuretouren (den tredje i rangordning efter ATP och Challenger) som spelar med det. Men volleybollserven har jag ännu inte sett någon som använder sig av.

Hur det gick i matchen, då?

Jo, Brian spelar sedan ett par månader i par med svensken Andreas Siljeström. Och för första gången i livet lyckades de båda vinna en match på ATP-touren, när de besegrade betydligt mer namnkunniga motståndarna Julian Knowle och Arnaud Clement.

– Detta är vår bästa match hittills. Och vi kommer att fortsätta att spela ihop även 2011, lovar Brian Battistone.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.