Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Basketstjärnans Rysslandshäktning förlängs

Basketstjärnan Brittney Griners rättegång i Ryssland har inletts. Kremls talesman Dmitrij Peskov tillbakavisar anklagelser om att rättegången ska vara politisk.
– Mot bakgrund av vad jag har sagt kan det inte vara politiskt motiverat, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Brittney Griner greps på en flygplats i Ryssland i våras. Rysk polis uppgav då att de hade hittat e-ciggareter med spår av cannabis i hennes väska. Sedan dess har hon suttit häktad.

Klädd i en Jimi Hendrix t-shirt och handfängsel leddes Griner in i domstolsbyggnaden i Chimki utanför Moskva.

Griner, 31, är åtalad för narkotikabrott och riskerar upp till tio års fängelse.

Efter ett förhör bakom stängda dörrar förlängdes hennes häktningstid med sex månader, till den 20 december. Samtidigt slogs det fast att nästa del av rättegången kommer att hållas den 7 juli.

– Ryska federationen har orättmätigt frihetsberövat Brittney Griner. Orättmätigt frihetsberövande är oacceptabelt oavsett var det sker och utgör ett hot mot säkerheten för alla som reser, arbetar eller bor utomlands, säger Elizabeth Rood, amerikansk diplomat, enligt AP.

Kremls talesman Dmitrij Peskov förnekar dock att politik spelat en roll i Griners fall.

– Fakta är att den berömda idrottaren frihetsberövades på grund av hennes innehav av förbjudna, narkotikaklassade läkemedel. Mot bakgrund av vad jag har sagt kan det inte vara politiskt motiverat, säger Peskov till pressen enligt AP.