Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Basketsäsongen över – Högsbo missar festen

All elitbasket i Sverige ställs in med omedelbar verkan. Det dramatiska beslutet innebär att serieledarna Borås blir mästare på herrsidan och Luleå på damsidan. Högsbo som såg fram emot en slutspelsfest likt förra året får ett SM-brons.
– Det är nu festen börjar och den får man inte var med på så det är trist, säger Högsbos sportchef och tränare Jonas Fredrikson.

Ishockeyn och handbollen skjuter upp sina slutspel. Basketen väljer en annan väg. All elitverksamhet ställs in omedelbart.

– Vi gick igenom de alternativ som fanns och kom fram till att det här var det enda rätta, säger Basketförbundets ordförande Mats Carlson.

Osäkerheten om hur länge för coronaviruset kommer att påverka Sverige och idrotten gör att det här dramatiska beslutet måste fattas nu.

– Vi är rädda för att det här kommer att ta ganska lång tid och föreningarna måste ha kvar sina trupper sittandes på bänken. Det kostar en massa pengar.

Beslutet är fattat i samförstånd med ligaföreningarna och förbundets styrelse var enig, enligt Carlson.

Brons till Högsbo

Beskedet får till följd att Borås därmed koras till svenska mästare på herrsidan och Luleå på damsidan – innan slutspelet har spelats. Det återstår en omgång av basketligan på damsidan och tre på herrsidan.

Fjolårets succélag och silvermedaljör Högsbo Basket slutar trea och får alltså ett brons. Men man hade hoppats på mer.

– Vi har ett väldigt bra lag och hade chansen att prestera i år igen. Nu missade vi silver med en spelpoäng. Så det är mycket som känns lite tomt just nu, säger Högsbos sportchef och tränare Jonas Fredrikson.

Ett fullsatt Gothia arena likt i förra årets slutspel var något man sett fram emot i Högsbo.

– Det är nu festen börjar och den får man inte var med på så det är trist. Men jag förstår beslutet och vi står bakom det. Men i grund och botten är det naturligtvis en sorglig dag, säger Fredrikson och fortsätter:

– Det är klart att vi vill tävla men hade det inte varit publik är det ingen känsla och då är det inget värde i det. Det jag kommer ihåg från förra året var en fullsmockad och kokande Gothia arena och vi fick till och med skicka hem folk i dörren. Och det såg vi fram emot enormt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.