Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Eldebrink och Sverige kan nå EM på onsdagskvällen. Arkivbild.

Basketlandslaget nära EM – nu avgörs det

En svensk seger mot Italien säkrar en plats i basket-EM i sommar. En skön räddningsplanka: Förlust räcker troligen också.

Helgens jätteseger (118–48) borta mot Makedonien, samtidigt som Italien spelade bort Kroatien i gruppen, gav Sverige ett drömläge inför onsdagskvällens avslutning i EM-kvalet. Det går inte att andas ut än, men det mesta talar för att Sverige kan fira EM-avancemanget efter det som är en ren gruppfinal mot Italien i La Spezia.

- Det ser faktiskt bra ut och förhoppningsvis går det vägen. Målet och vårt fokus är att vinna matchen, vi tänker inte så mycket på det andra. Men vi har satt oss i ett ganska bra läge och det känns väldigt bra att ha det i ryggen, säger blågula stjärnan Frida Eldebrink till TT.

Kan gå vidare som tvåa

Vid seger vinner Sverige gruppen och är definitivt EM-klart. Vid förlust blir Sverige tvåa och då hänger lagets öde på att bli en av de sex bästa tvåorna i de åtta grupperna – och läget ser minst sagt bra ut. Det lär krävas en riktig brakförlust, kombinerat med en liknande jätteseger för antingen Bosnien-Hercegovina (mot Island) eller Grekland (mot Israel), för att en svensk EM-plats ska äventyras.

Det som möjligen kan oroa nervösa blågula basketsjälar en smula är att Sveriges enda förlust i EM-kvalet kom mot just Italien, och då med hela 22 poäng i Borås.

- Även om vi förlorade stort hemma så har vi ett bättre lag som är starkare på de flesta positioner, men vi gjorde en dålig match helt enkelt, säger Eldebrink.

Missade EM senast

Hon var det stora stjärnan när Sverige tog sig till kvartsfinal i EM 2013, men var också med när landslaget gjorde fiasko i EM 2015 och sedan missade det senaste mästerskapet för två år sedan.

- Det skulle betyda jättemycket att få spela EM, det är något vi har kämpat för länge och det vore otroligt skönt. Det är klart att när man missar EM är det extra motiverande att ta sig till nästa, säger Frida Eldebrink.

Hon och tvillingsystern Elin fyllde 30 tidigare i år och Frida Eldebrink konstaterar att chanserna att gå riktigt långt i ett EM blir allt färre.

- Man känner att vi börjar bli äldre och äldre, det är nu det gäller. Vi har ett jättejättebra lag med otroligt bra spelare på alla positioner, ett av de bästa landslag vi haft, säger Ungernproffset.