Dortmunds tränare Thomas Tuchel vid matchen där laget förlorade mot Monaco med 2–3
Dortmunds tränare Thomas Tuchel vid matchen där laget förlorade mot Monaco med 2–3

Bartra tillbaka om fyra veckor

ANNONS
|

De tyska åklagarna har hela tiden haft dåligt med bevis för att den man som greps har några kopplingar till attentatet, men vill ändå ha honom kvar i förvar eftersom han misstänks ha varit medlem av terrorgruppen IS i Irak.

"Utredningen har inte frambringat bevis att den misstänkte var delaktig i attentatet", skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Enligt polischefen Dieter Schuermann finns det inte spår som pekar i någon särskild riktning.

Hittills har utredarna fokuserat på två misstänkta med kopplingar till islamister i Ruhr-området. Men chefen för den nationella underrättelseverksamheten i området medger att varken extremhögern, extremvänstern eller huliganer är avskrivna från misstankar.

ANNONS

Enligt den tyska tidningen Bild användes "militära detonatorer" för att trigga explosionerna, som troligen styrdes via en mobiltelefon.

Bartra på bättringsvägen

Den spanske försvarar Bartra skadades av splitter i samband med explosionen. Han återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation. Klubben meddelar via sitt Twitterkonto att 26-åringen kommer att vara tillbaka inom fyra veckor.

Hans lagkamrater i Dortmund spelade Champions League-kvartsfinalen mot Monaco på onsdagskvällen, mindre än ett dygn efter attacken. Matchen mot Monaco slutade med förlust 2–3.

Uefa har fått kritik för att matchen sköts upp till mindre än ett dygn senare. Beslutet var inte förankrat, och klubben kände sig "helt ignorerad", säger tränaren Thomas Tuchel.

- Ett beslut taget i Schweiz som berör oss direkt. Vi kommer inte att glömma det, det är en väldigt dålig känsla, säger Tuchel till BBC.

Uefa menar att beslutet togs "helt i överenskommelse med klubbar och myndigheter".

"Vi var i kontakt med alla parter i dag och fick aldrig någon information som tydde på att något av lagen inte ville spela", står det i uttalandet, rapporterar BBC.

ANNONS

Klopp kritisk

Dortmunds tidigare tränare Jürgen Klopp stöttar Tuchel i kritiken.

- Jag är ganska säker på att människorna som fattade beslutet efteråt, om de hade varit på bussen så hade de inte spelat matchen, säger Klopp, som numer tränar Liverpool.

Klopp tränade Dortmund under sju år mellan 2008–2015, och är den som värvat många av lagets nuvarande spelare. Han säger att han är medveten om hur svårt det skulle vara att hitta ett nytt matchdatum i det tajta spelschemat, men att han tror att Uefa underskattat de mentala ärren som attacken lämnat i spelarna.

- Jag såg det i ansiktena på mina forna spelare efter matchen och jag såg chocken i deras ögon och det var väldigt tungt. Det kommer självklart att ta tid att bearbeta det här på rätt sätt.

Dortmund spelar sin nästa match på lördag, hemma mot Eintracht Frankfurt i bundesliga.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Explosionerna i Dortmund

Sprängladdningar, placerade i en häck utmed vägen, detonerade bara minuter efter att lagets buss kört ut från sitt hotell på tisdagskvällen. Laget skulle spela Champions League-kvartsfinal mot Monaco.

Ett bussfönster krossades och bussen brändes på högra sidan.

En polis skadades lindrigt och den spanske försvararen Marc Bartra, 26, har fått operera ett brutet ben i handleden.

Tysk åklagare har än så länge rubricerat dådet som "försök till mord".

Matchen sköts upp och spelades under onsdagskvällen.

ANNONS