Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Barnens läkande-tid ska bli så bra som möjligt"

Kändisar av alla dess slag kommer under måndagen slå ett slag för de sjuka barnen när Barngolfen drar igång för 13:e gången.

– I min barndom låg jag mycket på östra, som det hette då, med en svår astma. Jag var ganska ofta inlagd på sjukhuset, berättar Lasse Kronér som är initiativtagare till ”Barngolfen” som spelas på Hills Golf and Sportsclub.

Vad tänker du på när du blickar tillbaka på den tiden?
– Det är ju svårt att minnas allt, men när jag tänker tillbaka så är det första ordet som dyker upp i mitt huvud ”sprutor”.

Lasse Kronér är en av Sveriges folkkäraste medieprofiler. Han har lett program så som Bingolotto och Doobidoo, därmed har han för många blivit ett självklart sällskap i tv-sofforna.

Med sina erfarenheter från tiden på sjukhus i bagaget har Kronér länge engagerat sig i Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus. Därigenom blev han initiativtagare till ”Barngolfen”, en golftävling med syfte att samla in pengar för att förgylla sjuka barns vistelser i en annars karg och dyster miljö.

– Vi fokuserar på att barnens läkande-tid ska bli så bra som möjligt. Det där med mediciner och liknande finns det redan proffs som kan, så vi vill istället göra så att tiden på sjukhuset blir så bra som möjligt.

Kronér fortsätter:

– Jag gick upp en gång för att besöka akuten och där hade man inrett varje rum med olika teman, så vissa barn kunde ligga i en djungelmiljö istället för ett vanligt sjukhusrum. Vilket leder till att barnen blir lugnare enligt personalen.

Idén att samla in pengar genom golfen var en tanke som slog Kronér för drygt 13 år sedan, det visade sig senare varit en snilleblixt.

– Vi satt och spånade på ett möte där vi diskuterade just läkandeterapi och liknande, då tänkte jag ”Kan man inte samla ihop pengar genom en golftävling där kändisar och golfproffs kan spela? Så får företag gå in och sponsra”. Och så blev det.

Hur har tävlingen utvecklats under sina 13 år?
– Första året kommer jag ihåg att jag ställde mig och körde en auktion på uppstuds. Nu är det ju mer organiserat med flera stora golfproffs, massa kändisar och de senaste tre åren har vi samlat in minst tre miljoner som, oavkortat, går till sjukhuset.

På grund av tv-produktioner missar Lasse själv tävlingen. Något som, enligt egen utsago, kommer höja lägstanivån.

– Jag är bara med och golfar av en anledning: Så att våra sponsorer inte kan komma sist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.