Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagsstjärnan Jamina Roberts blev i början av augusti i fjol mamma till Lou. Runt fyra månader senare var Roberts tillbaka i handbollslandslaget och spelade EM i Danmark. Arkivbild.
Landslagsstjärnan Jamina Roberts blev i början av augusti i fjol mamma till Lou. Runt fyra månader senare var Roberts tillbaka i handbollslandslaget och spelade EM i Danmark. Arkivbild. Bild: Aadam Ihse/ TT

Barn med på mästerskap ger stor trygghet

Om spelare får ta med sig barn på handbollsmästerskap avgörs från fall till fall.
För Jamina Roberts skulle det vara en stor trygghet att få ha med sig dottern Lou i åtminstone några dagar.
– Det är ju något som lugnar en lite, säger landslagsstjärnan.

Vänsternian Jamina Roberts blev i början av augusti i fjol mamma för första gången. Runt fyra månader senare stod hon på planen när Sverige spelade EM-premiär mot Tjeckien i Danmark.

På grund av den coronasäkrade bubblan i Herning kunde hon dock inte träffa sin dotter Lou och sambon Emil Berggren, som är sportchef i handbollsklubben Sävehof, under hela mästerskapet.

"Börjar bli jobbigare"

– Det gick faktiskt bra. Hon var så pass liten. Det kändes inte som att hon förstod så mycket då, men vi känner att det börjar bli jobbigare och jobbigare ju äldre vår dotter blir. När hon hänger med och förstår, säger Sävehofsspelaren, som gjorde ligacomeback för Partilleklubben sex veckor efter födseln.

Under handbolls-VM 2019 hade Isabelle "Bella" Gulldén, som avslutade landslagskarriären efter EM, och linjespelaren Linn Blohm med sig sina söner i japanska Kumamoto.

Huruvida det blir aktuellt för spelare att ta med sina barn på mästerskap i framtiden kommer att avgöras från fall till fall. Om barnet behöver ammas är det en självklarhet att arbeta för att hitta en lösning att ta med barnet, uppger förbundsordförande Fredrik Rapp till TT.

– Om det hade gått på EM i Danmark var det ju inte så att jag hade tänkt mig att Emil och Lou skulle ha varit på plats hela tiden. Dit hade det ju varit smidigt att ta sig över några dagar och sedan åka hem igen. Till Japan var det ju lite annorlunda – du flyger ju inte så långt med en femmånaders för att vara där i sex dagar, säger Roberts.

Att kunna ha med sig dottern, även när hon blir äldre, skulle dock vara en trygghet, menar Roberts. Även om det bara skulle vara för några dagar.

– Det är ju något som lugnar en lite. Det är ju ett stort ansvar som man lämnar över till den som är hemma. Det är ju inte bara för ens egen skull utan även för omgivningen där hemma, som måste träda in när man åker bort, säger Jamina Roberts, som hittills i karriären gjort tolv internationella mästerskap.

För det är ett stort beslut att fatta om man ska vara borta från sitt barn under flera veckor.

– Det är väldigt stort att vara borta från sitt barn i tre veckor, nästan en månad. Det är klart att det påverkar, säger mittsexan Linn Blohm.

"Ett avbrott i bubblan"

Hon minns med värme hur uppskattat det var att hennes son Wilton, snart tre år, var en del av det svenska landslaget under VM 2019. Sonen bodde med Blohms föräldrar i ett eget rum på spelarhotellet.

– Inte bara för mig och Wilton, utan även hela laget. Spelarna pratade om att det var skönt att man fick tänka på annat och barn i ett rum blir ofta något väldigt positivt, säger Linn Blohm.

Jamina Roberts håller med:

– När man är i väg sådär blir det handboll, handboll och handboll. Det finns inte så mycket stimulans annars. Det var ju så kul att ha barnen där – ett avbrott i den där bubblan, säger hon.

Både Blohm och Roberts var i helgen med och säkrades damlandslagets biljett till OS i Tokyo i sommar. Att ta med barn till OS lär dock inte vara aktuellt och det beror inte enbart på pandemin.

– Där går det ju inte. Det är ju bara idrottare som får vara inne i OS-byn – så där är ju allt annorlunda, säger Linn Blohm.

Daniel Kihlström/TT

Linn Blohms son Wilton, här i landslagskamraten Hanna Blomstrands famn, under handbolls-VM i japanska Kumamoto 2019. Arkivbild.
Linn Blohms son Wilton, här i landslagskamraten Hanna Blomstrands famn, under handbolls-VM i japanska Kumamoto 2019. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT