Romain Bardet vann en etapp och slutade tvåa totalt i fjolårets Tour de France. I år ska han försöka bli den första fransmannen som vinner tävlingen sedan 1985.
Romain Bardet vann en etapp och slutade tvåa totalt i fjolårets Tour de France. I år ska han försöka bli den första fransmannen som vinner tävlingen sedan 1985.

Bardet vill släcka fransk segertörst

De senaste åren har Chris Froome dominerat cykelklassikern Tour de France. Nu hoppas fjolårstvåan Romain Bardet kunna knäcka britten – och bli den första hemmasegraren sedan 1985.

ANNONS
|

Någon svensk deltagare blir det inte i årets Tour de France, som startar på lördag. Tobias Ludvigsson hade hoppats ta en plats i FDJ:s lag, men fick inte plats.

Han får i stället hålla tummarna för stallets två stjärnor, fransmännen Arnaud Démare och Thibault Pinot. Den senare kom trea i touren 2014 och fyra i Giro d'Italia tidigare i år, men verkar snarare sikta på att vinna etapper än att ta hem totalsegern.

32 år sedan

Det största hemmahoppet får nog i stället sägas vara Romain Bardet, AG2R-cyklisten som slutade tvåa förra året bakom britten Chris Froome.

ANNONS

Ingen fransman har vunnit loppet sedan Bernard Hinault 1985, och många hemmafans hoppas nu att Romain Bardet ska kunna ta den första franska segern på 32 år.

Själv är 26-åringen försiktig, medveten om att favoritskapet i huvudsak landar på Froome (Sky) och australiern Richie Porte (BMC).

- Jag går in i det här väldigt blygsamt. Jag kommer att förlita mig på mina styrkor och slutplaceringen spelar ingen roll, säger Romain Bardet.

Men den 104:e upplagan av loppet – i år med start i tyska Düsseldorf – borde passa honom väl. Bardet är en av startfältets mest offensiva cyklister, och kan se fram emot endast två tempoetapper och bara ett fåtal etapper med målgång i bergen.

Pressen stör inte

Han hade en knackig start på säsongen, men en sjätteplats i Critérium Du Dauphiné tidigare i juni lovade gott. Att han nu, i sin femte Tour de France-start, får bära de franska fansens förhoppningar på sina axlar stör honom föga.

- Jag ser väldigt mycket fram emot att ställa upp i mitt femte Tour de France. Jag har vilat upp mig och tränat på bra efter Dauphine, säger Romain Bardet.

ANNONS

- Jag har inget emot pressen. Den har jag haft på mig ända sedan jag gjorde min första tour.

Att kunna rå på Chris Froome handlar dock inte bara om att besegra en cyklist som har vunnit Tour de France tre av de fyra senaste åren. Britten har också det starkaste laget bakom sig.

Jämförs med ångvält

Sky-stallet likställs av många med en ångvält då taktiken ofta handlar om att sätta upp ett tempo som gör att Froomes främsta utmanare helt enkelt inte orkar attackera.

- Min hunger har inte mättats det minsta, jag är lika motiverad som någonsin eftersom att jag har så mycket att köra för. Jag är här för att ta hem min fjärde titel, säger Chris Froome till AFP.

Richie Porte tror att det är många som gör upp om segern i årets upplaga av touren. Sky-teamet är trots allt inte lika dominant som tidigare, säger han, vilket kan öppna upp för fler cyklister.

ANNONS

- Sky är nog inte riktigt lika starkt som förut, men jag vet inte hur det kommer att påverka deras taktik. Men det kommer nog inte bara att handla om Chris och mig, det finns så många suveräna cyklister här, man kan inte fokusera bara på två killar, säger Richie Porte.

Tour de France pågår 1 juli–23 juli.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Tour de France-vinnare

2016: Chris Froome, Storbritannien

2015: Chris Froome, Storbritannien

2014: Vincenzo Nibali, Italien

2013: Chris Froome, Storbritannien

2012: Bradley Wiggins, Storbritannien

2011: Cadel Evans, Australien

2010: Andy Schleck, Luxemburg (Alberto Contador dopad, blev av med titeln)

2009: Alberto Contador, Spanien

2008: Carlos Sastre, Spanien

2007: Alberto Contador, Spanien 

Flest Tour de France-titlar:

5 – Jacques Anquetil, Frankrike (1957, 1961–1964), Eddie Merckx, Belgien (1969–1972, 1974), Bernard Hinault, Frankrike (1978, 1979, 1981, 1982, 1985), Miguel Indurain, Spanien (1991–1995).

3 – Philippe Thys, Belgien (1913, 1914, 1920), Louison Bobet, Frankrike (1953–1955) Greg LeMond, USA (1986, 1989, 1990) Chris Froome, Storbritannien (2013, 2015, 2016).

Källa: AFP.

Fakta: Förhandsfavoriterna

Ska det bli fjärde segern för Chris Froome, eller kan någon knäcka britten i den 104:e upplagan av Tour de France? Här är förhandsfavoriterna 2017:

  1. • Chris Froome, 32, Storbritannien (Sky)

32-åringen har chansen att bli en av Tour de Frances riktigt stora. Hittills har endast fyra personer – Jacques Anquetil, Eddie Merckx, Bernard Hinault och Miguel Indurain – vunnit tävlingen fyra gånger eller fler (amerikanen Lance Armstrongs sju segrar ströks efter dopningsavslöjande). I år kan Froome ta sin fjärde seger.

  1. • Richie Porte, 32, Australien (BMC)

Är i kalasform och huvudfavorit bakom Chris Froome. Den 32-årige australiern var tidigare hjälpryttare till just Froome men kör nu för BMC-stallet, som satsar fullt på att hjälpa Porte till segern.

  1. • Nairo Quintana, 27, Colombia (Movistar)

Ville i år bli den första att vinna både Giro d'Italia och Tour de France samma år, men drömmen sprack redan på girot då han var 31 sekunder från segern. Vann Spanien runt i fjol.

  1. • Alejandro Valverde, 37, Spanien (Movistar)

Valverde har haft en fantastisk säsong hittills och radat upp segrar i lopp som Liège–Bastogne–Liège och Flèche–Wallonne. Men trots att han har varit en av cykelvärldens främsta 2017 blir det svårt att vinna Tour de France eftersom han har varit tydlig med att han tänker agera hjälpryttare åt Quintana, inget annat.

  1. • Alberto Contador, 34, Spanien (Trek)

Den rutinerade spanjoren vet hur det är att vinna Tour de France. Han vann både 2007, 2009 och 2010, men den senaste titeln blev han av med efter att ha testats positivt för dopning.

  1. • Romain Bardet, 26, Frankrike (AG2R)

Fransmännen vill se en hemmaåkare vinna för första gången sedan 1985. Den som ska göra det är fjolårstvåan Bardet.

  1. • Fabio Aru, 26, Italien (Astana)

Italiens hopp i Tour de France. Hade siktet inställt på Giro d'Italia men tvingades ställa in planerna på grund av en knäskada. Vann Spanien runt 2015.

  1. • Jakob Fuglsang, 32, Danmark (Astana)

Danske OS-silvermedaljören från Rio är i toppform, något han visade genom segern i Critérium du Dauphine i början av juni, före både Richie Porte och Chris Froome.

  1. • Esteban Chaves, 27, Colombia (Orica)

Gör Tour de France-debut men ska inte underskattas. Kom tvåa i Giro d'Italia förra året, men har haft skadeproblem under säsongen.

ANNONS