Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Berger är grundare av Bergsjön SK samt initiativtagare till Welcome Cup. Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK
Pontus Berger är grundare av Bergsjön SK samt initiativtagare till Welcome Cup. Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Bara vaccinerade släpps in på läktaren: ”Vi sticker ut hakan”

Till helgen avgörs innebandyturneringen Welcome Cup i Bergsjön. Och arrangörerna har beslutat att endast de som kan visa att de tagit båda sprutorna med vaccin släpps in som publik.
– Det finns säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst, säger Pontus Berger, Bergsjön SK.

Söndagen den 19 september spelas den sjätte upplagan av Welcome Cup – en turnering som handlar lika mycket om integration som om innebandy, och som initierats av eldsjälen Pontus Berger. Turneringen kommer att avgöras i Sandeklevshallen i Bergsjön – men i år blir upplägget helt nytt.

För bara de som kan uppvisa bevis för att de tagit två doser av vaccin mot covid-19 kommer att släppas in på läktarna.

– Vi vet ju vilka utmaningar som finns med att försöka få alla att ta sina vaccindoser, så vi sticker ut hakan lite och säger att ”ska du komma in och vara publik så får du faktiskt ha tagit dina sprutor”. Så får vi igång snacket i Bergsjön, säger Pontus Berger.

Bakgrunden är att statistiken visar att befolkningen i Bergsjön – liksom i flera andra förorter med lägre inkomster – i mindre grad valt att vaccinera sig.

– Det är en hel del kvar att nå. De här personerna befinner sig i alla åldersgrupper och alla samhällsgrupper, skulle jag säga, men det är också helt tydligt att det till exempel är en hel del i Angered och Östra Göteborg, sa Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, nyligen till GP.

Något som fått Pontus Berger att reagera – och agera. Samtidigt är han medveten om att inte alla kommer att uppskatta tilltaget.

– Det finns säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst. Men jag känner samtidigt att det inte är speciellt svårt att stå för det. Vi vet ju hur mycket högre risken är om man inte tar vaccinet. Det är ju elva gånger högre risk att dö av covid om man inte är vaccinerad. Och det finns en stor kommunikationsutmaning i alla förorter, att få ut budskapet. Det är inte alltid så lätt att få ut all information som behövs, säger han.

Upp till varje förening att bestämma

GP har tidigare talat om vaccinpass med Riksidrottsförbundets jurist Elin Johansson, som konstaterade att det är upp till varje förening och arrangör att införa det som ett krav.

– Det finns i legal mening inte någon som omedelbart och direkt hindrar en idrottsförening från att ställa upp ett villkor om uppvisande av vaccinpass för att som åskådare ta del av en idrottstävling. Men å andra sidan gäller den så kallade begränsningsförordningen, sa Johansson.

Och i Bergsjön blir det både hängslen och livrem – endast 50 personer kommer att släppas in i hallen.

– Ja, vi kan inte ta in fler i alla fall. Vi håller oss till de restriktioner som finns, så det här blir lite av en symbolhandling. Men vi får igång en diskussion.

Kommer ni att kolla alla som vill komma in?

– Ja, antingen får man visa upp vaccinpasset eller så får man ta med sig den där lappen som man får när man tagit sina doser. Sedan kan ju individer fuska naturligtvis, vi är ju inga poliser. Men bara att ställa frågan hoppas jag gör att fler tänker till. För det är ju överraskande många som är skeptiska till vaccinet, och det tror jag handlar mycket om information. Vi har engagerat två hallvärdar som kan Bergsjön utan och innan, och som dessutom kan ta den diskussionen på somaliska om det behövs, säger Pontus Berger.

Welcome Cup arrangeras av Bergsjön SK, Frölunda IBK samt Västsvenska Innebandyförbundet. Den riktar sig framför allt till nybörjare och syftar till att öka mångfalden inom innebandy.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.