Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det är tunt bakom Henrik Stenson inom den svenska herrgolfen. Arkivbild

Bara tre The Open-svenskar – sämst på 27 år

Henrik Stenson är regerande mästare och Alex Norén gör honom sällskap i världstoppen. Där bakom är det tunnare. I British Open har det inte varit så här få svenska herrgolfare sedan 1990.

Förutom Stenson och Norén är det i år bara 27-årige Alexander Björk som har lyckats slå sig in i det 156 man starka startfältet på Royal Birkdale.

Kanske är det ett litet tecken i tiden. För samtidigt som Sverige kan stoltsera med två spelare på världsrankningens topp tio – Stenson åtta och Norén nia – är det sämre ställt med återväxten. Av de 100 bästa spelarna i världen just nu är 37 spelare under 30 år, men bara David Lingmerth är svensk. Den 96:e-rankade smålänningen fyller dessutom 30 redan på lördag.

Vill se fler USA-satsningar

- Att vi har två spelare topp tio är riktigt bra, det måste vi förstå. Och det är ganska få länder som har många spelare topp 100. Men vi kan definitivt inte luta oss tillbaka och slå oss för bröstet, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Det är fel att säga att hon är orolig, men samtidigt är det här är fråga som är ständigt aktuell för Vangdal. Henrik Stenson, 41, och Alex Norén, 35, har sannolikt några år kvar på toppnivå, men sedan är det andra spelare som måste ta över stafettpinnen från stjärnorna.

- Jag tror att det är bra att vi målar fan på väggen ibland. Hur fyller vi på med spelare? Det är vår "mission" att se till att vi gör det. Jag skulle gärna se att vi fick flera killar som gick den väg som Lingmerth och (Jonas) Blixt har tagit och försöker etablera sig i USA. Det är viktigt att fler killar ser det som en möjlighet, säger Katarina Vangdal.

Tror på Björk

Sedan i börjat av året har golfförbundet därför en träningsbas i Phoenix, Arizona, som ska underlätta för svenska herrar och damer att bedriva sin satsning från USA. Årets British Open-debutant Alexander Björk har däremot gått den mer traditionella vägen, via den europeiska Challengetouren för att i år göra sin första säsong på Europatouren. Björk, nu rankad 116:e i världen och Sveriges bästa 90-talist, är ett av de blågula framtidsnamn som förbundskaptenen hoppas mest på.

- Om vi bortser från de redan etablerade är Alexander väldigt spännande. Han tar verkligen steg i rätt riktning hela tiden och det blir roligt att följa honom framöver.