Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: Bara ett långt slutspel kan rädda Frölundas helvetiska säsong

En del saker går inte att skydda sig emot, eller träna bort i gymmet. Men vad har hänt med utvecklingen i Frölunda HC under säsongen från helvetet?
Nu kan bara ett långt slutspel rädda betyget från underkänt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det finns förstås grader i hockeyns helvete. Det räcker att åka 14 mil från Göteborg, till Husqvarna Garden i Jönköping och inse hur illa och varmt det egentligen kan vara när lågorna från skärselden slickar arenan.

Men i Göteborg är kraven höga – och det är varmt i Scandinavium också.

Frölunda ska alltid vara en konkurrent om SM-guldet … och kan förstås fortfarande vara det. Kan vara det, skriver jag.

För även om spelarna i omklädningsrummet fortfarande tror på det, det är jag helt övertygad om, så sås det frön av tvivel varje vecka.

Allt går ju emot laget.

Viktor Ekbom krockar på träning, bryter näsan. Jan Muršak sitter i båset och får en klubba som knäcker kindben och skär loss näsan. Joel Lundqvist krokar ihop med lagkompis, bryter käken – på två ställen. Johan Mattsson får en puck mot struphuvudet, kan missa matcher.

Knappt någon på personbästa

Det finns liksom ingen hejd på tokigheterna – och det är saker som är helt omöjliga att skydda sig emot eller träna bort i gymmet.

Men just nu finns det knappt en enda spelare på personbästa, knappt en spelare (jo, Max Friberg och Elmer Söderblom) som utvecklats och tagit steg under säsongen som gud glömde.

Ta bara Mattias Norlinder, backen som skulle slå igenom så stort. Han inledde säsongen med highlightsdribblingar och mål – och blixtar av briljans som vi inte sett på backplats sedan … ja, Rasmus Dahlins dagar.

Men sedan har det hänt något.

Det har tagit stopp i utvecklingen – precis som för Filip Johansson, Jesper Sellgren, Karl Henriksson, Johan Mattsson och Lucas Raymond. Utvecklingen har inte gått mot personbästa, utan snarare bakåt.

LÄS MER: Jan Muršak tror fortfarande Frölunda kan gå hela vägen

Stjärnorna har underpresterat

Sedan finns det ett gäng som inte är i närheten av att motsvara de förväntningar som finns på spelare som har hjärta för klubben och lön av absolut toppnivå i SHL. Det finns inte en chans att Nicklas Lasu, Johan Sundström eller Simon Hjalmarsson är nöjda med sina säsonger så här långt – och det här är spelare som klassas som grundstenar i Frölundas lagbygge.

Ni vet, uranstavar i kärnkraftverket.

Spelare som ska få laget att skina, som ska få laget att drivas, som ska få laget att vinna matcher.

Den här stjärntrion har tillsammans ordnat 16 mål på hela säsongen – och det går att jämföra med diabeteskämpen John Dahlström i IK Oskarshamn. Talangen draftades som Frölundajunior av Chicago Blackhawks redan 2015, men fick lämna Göteborg och sågs även som en spelare som inte tog träningen helt på allvar – när han inte klarade alla fyskrav i gymmet.

LÄS MER: Frölundas Christoffer Ehn fick matchstraff mot Växjö Lakers

I dag är Kungsbacka-killen 24 år och ett av skälen till att Oskarshamn kan klara ett nytt kontrakt i SHL. Han har gjort 16 mål, lika många som Sundström, Lasu och Hjalmarsson tillsammans. Han har också gjort det till ungefär en trettondel av vad stjärntrion i Frölunda kostar per månad.

Jag tror dock att alla andra lag är rädda för Frölunda i ett slutspel. Den dagen som mest förväntade mål och flest skapade chanser per match äntligen resulterar … ja, då finns det en topp som inget annat lag i SHL kan matcha.

Det är min övertygelse.

Men bara ett långt slutspel kan rädda Frölundas betyg från underkänt den här helvetiska säsongen.

LÄS MER: Joel Lundqvist skadad – bröt käken på träning

LÄS MER: Hyllas i Husdrömmar – nu rasar arkitektjobben in för Fernström