Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Bara att jag står här kan vara straffbart"

Kajsa Bergqvist är på plats för Friidrotts-VM i ett land där hennes sexualitet är kriminaliserad.
– Bara att jag står här i Qatar och pratar med dig kan vara straffbart, säger hon i en intervju med SVT.

Kajsa Bergqvist är expert för SVT under årets VM i Qatar. Samtidigt är hon medveten om riskerna för en homosexuell person att vistas i landet.

– Jag har förstått att det kan innebära sju års fängelse om man ertappas med att vara homosexuell eller om man visar sympati för frågan, konstaterar den tidigare höjdhopps-stjärnan i en intervju med SVT sport.

Samtidigt känner hon med de homosexuella idrottare som är på plats för att försöka leverera resultat på högsta elitnivå, samtidigt som deras blotta närvaro i landet kan vara en risk.

– Som idrottare fokuserar man på det man ska göra. Men jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad, säger Kajsa Bergqvist till SVT.

"Alla är välkomna"

Bergqvist tycker att länder som vill arrangera stora mästerskap först ska ändra sin lagstiftning innan de blir aktuella för värdskapet.

– Jag tycker att man kan jämföra det med om ett land delade in sin befolkning i ras, då hade man aldrig tillåtit det landet att arrangera ett VM.

Inför VM i friidrott, som startar i dag, höll arrangören för fotbolls-VM 2022 (också i Qatar) en pressträff, och lovade att alla människor var välkomna till landet.

– Jag kan försäkra alla supportrar, oavsett kön, sexuell läggning, religion och ras att Qatar är ett av de mest säkra länderna i världen – och de är alla välkomna hit, säger VM-basen Nasser Al-Khater enligt AFP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.