Banusics pärla sätter press på Rosengård

Linköping fortsätter imponera i damallsvenskan. Succéanfallaren Marija Banusics frisparkspärla avgjorde i 2–0-segern borta mot Vittsjö. Ett nytt svar till förbundskapten Pia Sundhage.

|

21-åriga Marija Banusic värvades från Eskilstuna United inför årets fotbollsallsvenska.

Hon har levererat från första minut i sin nya klubb men utelämnades ändå när förbundskapten Pia Sundhage tog ut sin EM-trupp till mästerskapet i Nederländerna i juli.

I söndagens bortamatch mot tabellsjuan Vittsjö gav Banusic – som kritiserat Sundhage vid flera tillfällen under åren – ett nytt svar på tal på planen.

Formsvagt Eskilstuna

Den formstarka anfallaren skruvade in matchavgörande 1–0 på en frispark nära Vittsjös straffområde, i den 33:e matchminuten, och firade överlyckligt. Hennes sjunde mål på åtta matcher ger en delad tredjeplats i skytteligan, men alltså ingen plats i EM-truppen.

Regerande svenska mästaren Linköpings andra och avslutande mål gjordes av Banusics norska anfallskollega Kristine Minde, som rakade in 2–0 i den 46:e minuten.

I och med segern och de tre poängen sätter Linköping ytterligare press på Rosengård som nu är åtta poäng efter i en haltande tabell. Storlaget från Malmö tar emot Limhamn Bunkeflo i måndagens derby.

Rosengård fick dessutom se sig förbipasserat i tabellen. Eskilstuna United gick upp på andra plats, sju poäng bakom Linköping, efter 1–1 borta mot nya tabellsjuan Kristianstad.

Resultatet är däremot en missräkning för fjolårets succélag Eskilstuna som endast tagit en poäng på de tre senaste matcherna.

Hammarby tappade 0–3

Nästjumbon Hammarby såg ut att ta tre viktiga poäng i botten av tabellen. Men drömöppningen med tre mål på drygt 20 minuter i den första halvleken borta mot nian Kvarnsveden slarvades bort.

Eller rättare sagt: Kvarnsvedens skyttedrottning Tabitha Chawinga bestämde sig för att ändra matchbilden med sitt 15:e och 16:e mål den här säsongen. 21-åringen från Malawi reducerade till 1–3 i den 39:e matchminuten och satte 3–3 i 57:e, det som också blev slutresultatet.

Kif Örebro är kvar som jumbo efter 0–0 hemma mot tabellfyran Piteå.