Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: KENTA JÖNSSON

Bandydominanten lämnar elitserien efter spelartapp

I våras spelade man SM-semifinal. Nu står det klart att fyrfaldiga mästarklubben Kareby drar sig ur elitserien i bandy på grund av spelarbrist.
– De sista två eller en och en halv veckorna har vi förstått vidden av detta, säger Kareby IS ordförande Anna-Karin Larsson.

Kareby har varit en dominant inom bandyn den senaste tiden och man vann SM-guld tre år i rad 2015–2017.

Men efter att fått se flera av sina tongivande spelare sluta, eller lämna klubben, under årets försäsong tvingas man nu dra sig ur elitserien.

Anledningen är spelarbrist - som i sin tur, delvis, beror på grund av den svaga ekonomin.

LÄS MER: Kareby-stjärnorna lägger av

– De sista två eller en och en halv veckorna har vi förstått vidden av detta. Vi visste ju att två skulle sluta, Camilla (Johansson) och Stina (Ysing). Sedan var det flera som hade svårt att lämna tydliga besked och när ultimatum ställdes visade det sig att beslutet var att lämna föreningen för att spela i annan klubb eller lägga skridskorna på hyllan, säger Kareby IS ordförande Anna-Karin Larsson.

Hon fortsätter:

– Det är många tjejer som har spelat i många år och redan som tonåring spelat SM-finalen så att de lägger av är helt naturligt och inget chockerande så men väldigt olyckligt och tråkigt att beskeden kommer så sent och att vi inte har hunnit och haft möjlighet att planera för det.

LÄS MER: Bäst i världen - men ingen bryr sig

Hade ni kunnat ta in andra spelare om beskeden kommit tidigare?

– Det är svårt att spekulera i. Vi har inte muskler och resurser att locka hit med lägenhet, jobb och pengar utan vi har helt andra värden som vi kan locka med. Under flera år har det varit sportsliga framgångar och kamratskap men nu räcker inte det i år. Det är andra värden än sportsliga framgångar som är viktiga.

Siktar på återkomst

I och med spelarflykten blir det alltså inget spel i elitserien. Underlaget finns men inte rutinen så kommande säsong spelar laget i allsvenskan.

– Vi har en gedigen flickverksamhet i samarbete med Surte BK men det vore orättvist mot dem att matcha dem i elitserien redan i år, det känns inte rätt i magen. Då är det bättre att bygga upp verksamheten med spel i allsvenskan. Vi ska samarbeta med Surte BK och ta oss tillbaka till elitserien inom ett par år.

Inte klart med ersättare

Så sent som förra säsongen var det en praktskräll när Kareby föll i semifinalen mot AIK efter en grundserie där man vunnit 12 av 14 matcher.

Damernas elitserie inleds i november, med Skutskär som regerande mästarlag. Det är ännu inte bestämt vilket lag som tar klivet upp och ersätter Kungälvs-laget.

– Ärendet ligger nu hos tävlingskommittén för att hitta en ersättare till elitserien. En rankinglista har upprättats för att avgöra vilket lag i underliggande serier som är kvalificerat att ta den vakanta platsen. Aktuella föreningar ska ha inkommit med svar, ja eller nej, senast fredag 14 september, säger Micke Eriksson, tävlingsansvarig hos Bandyförbundet på förbundets hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.