IFK Göteborgs nyförvärv Marek Hamsik anländer till Kamratgården under måndagseftermiddagen.
IFK Göteborgs nyförvärv Marek Hamsik anländer till Kamratgården under måndagseftermiddagen. Bild: Bildbyrån/GP

Banbrytande, Blåvitt – ribban upplagd på guldnivå

Fotbollssveriges sämst bevarade hemlighet är nu bekräftad. Det osannolika ryktet om Marek Hamsik till IFK Göteborg visade sig stämma. Det är både mäktigt och banbrytande.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Egentligen saknar det betydelse vem som är tidernas ”fräckaste” värvning i allsvenskan då det enda relevanta för IFK Göteborg just nu är att få ut maximalt av Marek Hamsiks tid i klubben.

LÄS MER: Thern: ”Vi får se om han platsar”

Om vi ska ändå säga något ytterligare om saken är jag beredd att kasta in Djurgårdens tvåmånadersvärvning av Malcolm ”Super Mac” Macdonald från Arsenal 1979 i leken. Den 29-årige engelsmannen mäktade under sina nio matcher med två mål och fick med skadat knä konstatera att Djurgården till slut landade på tionde plats i tabellen.

Tidigare hade ”Super Mac” gjort tydliga avtryck i både Newcastle, Arsenal och svarat för fem mål i en landskamp mot Cypern. Det sista är för övrigt fortfarande engelskt rekord.

ANNONS

Här finns fler. Nigerias lagkapten Garba Lawal till Elfsborg, Jari Litmanen till Malmö FF, Sovjets EM-finalspelare Sergej Alejnikov till IK Oddevold (!) eller Stig Töfting till BK Häcken.

Anders Bernmar värvade stort – men framgångarna dröjde

Dessutom är det på sin plats att lyfta fram att Anders Bernmar under sin tid som klubbdirektör för IFK Göteborg på 1970- och 1980-talen använde en liknande strategi som Thomas Wernerson under 1990-talet och i viss mån Håkan Mild under 2000-talet.

Endast det bästa är gott nog.

Mellan 1975 och 1977 anslöt Björn Nordqvist, Ove Kindvall, Reine Almqvist, Olle Nordin och Ralf Edström till klubben för att göra Blåvitt bäst i Sverige.

LÄS MER: Total avsaknad av coronavett

Uppdraget lyckades, men inte direkt – och inte med just de spelarna i nyckelroller.

Framgångsreceptet var istället tidiga och uthålliga värvningar av talanger.

Redan 1979 återfanns nio elftedelar av det lag som våren 1982 besegrade Hamburg i Uefacupen i IFK Göteborgs A-trupp. Sven-Göran Eriksson fick alltså verka ett tag.

Potential för stordåd i IFK Göteborg finns

Min poäng är att lag byggs långsamt och att framgång tar tid, vilket gäller även om livslängden på fotbollstrupper efter Bosmandomen 1995 är kortare.

Översatt till 2021 är tidsperspektiven andra. Nu är snabba ryck legio, korta kontrakt vanligare. Det är här kommer Marek Hamsik kommer in i bilden.

ANNONS

Vad är rimligt att förvänta sig av slovaken under hans begränsade tid i Sverige? Vad kan han åstadkomma fram till dess att kontraktet går ut i slutet av augusti?

Till det får vi återkomma. Potential för stordåd finns.

LÄS MER: Wernbloom om miljonerna och familjens stöd genom åren

Oavsett hur Roland Nilsson väljer att formera laget framöver kommer tongivande spelare att hamna utanför. Risken finns även att ytor förblir oanvända och att IFK blir ”för centrerat”.

Med Norrköpingsmatchen färsk i minnet tror jag i nuläget ändå mest på följande uppställning: Giannis Anestis – Alexander Jallow, Carl Johansson, Mattias Bjärsmyr, Gustav Norlin – Tobias Sana, Pontus Wernbloom, Alhassan Yusuf, Simon Thern – Marek Hamsik, Robin Söder.

Årskortsförsäljningen har ökat för IFK Göteborg

Fortfarande återstår en del för att klubben ska ingå i kategorin ”guldkandidat”, även om ribban från och med nu i alla fall är upplagd på de nivåerna.

Som bekant vinns titlar aldrig av lag, utan av trupper. Det kan borga för IFK.

Avslutningsvis står det helt klart att intresset för IFK Göteborg nu ökar både i och utanför Sverige. Många är nyfikna på den klubb Napolilegendaren ska spela för. Lokalt säljs årskort – och snart tröjor – som ”aldrig förr”.

ANNONS

Det ger intäkter som rimligen täcker de kostnader som uppstått för den uppseendeväckande värvningen.

Let the game begin!

LÄS MER: Hamsik-effekten – årskortsförsäljningen skjuter i höjden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS