1/3

Bakslag för hjärnskadade Amy Pieters: ”En svår period”

För drygt ett år sedan kraschade flerfaldig världsmästaren Amy Pieters och fick svåra hjärnskador.
Nu delar hennes lag en uppdatering om tillståndet och berättar om bakslag i rehabiliteringen.
”Det här är en svår period för henne”, skriver SD Worx.

Dagen innan julafton 2021 kraschade den flerfaldiga världsmästaren Amy Pieters, 31 på ett träningsläger. Cyklisten fick svåra hjärnskador och försattes i koma. Först fyra månader senare kunde nederländskan väckas igen.

Ett halvår efter olyckan berättade hennes pappa Peter Pieters, även han tidigare proffscyklist, om dotterns tillstånd.

– Hon behöver hjälp med allt. Men vi håller hoppet levande. Det tar så mycket tid men läkarna ser fortfarande framsteg. Hjärnskador är olika hos alla och läkarna säger till oss att de inte kan göra någonting. Hjärnan behöver starta och koppla om av sig själv, sa hennes pappa Peter Pieters till nederländska NOS.

I oktober uppdaterade pappan återigen om Amy Pieters tillstånd.

– Först fick hon lära sig att andas själv, sedan fick hon lära sig att äta och nu äter hon faktiskt helt med oss. Nästa steg är att hon lär sig prata själv, sa han då.

Sedan dess har det varit tyst om Amy Pieters. Men nu delar hennes team SD Worx en uppdatering under rubriken ”Amy Pieters måste hantera motgångar”.

I uttalande förklarar laget varför det varit tyst kring 31-åringen.

”Hennes rehabilitering kan ibland gå mindre bra. Det beror främst på ett antal motgångar som hon fått hantera. Pieters har haft flera epileptiska anfall på kort tid som bromsat hennes tillfrisknande”.

Kan säga ja och nej

Vidare står det i uttalandet att bakslagen lett till att Pieters rörlighet och motivation påverkats, på grund av de mediciner hon får.

”Det här är en svår period för henne, men också för alla som arbetar och interagerar med henne”, skriver laget.

SD Worx skriver att Pieters kan ”svara med ett klart ja och nej” men att det är svårt att hålla en konversation med henne, att hon främst kommunicerar med ansiktsuttryck.

I oktober berättade Peter Pieters att dottern fått en form av tandemcykel. SD Worx skriver att Amy Pieters fortfarande gillar att cykla och vara utomhus.

”Att få och hålla henne motiverad är väldigt viktigt just nu", skiver laget.

Amy Pieters vann tillsammans med Kirsten Wild tre raka VM-guld (2019, 2020 och 2021) i bancykling, i grenen Madison. 2019 blev hon världsmästare i lagtempo och hon har även ett EM-guld i landsväg från 2019 på meritlistan.

LÄS OCKSÅ: Efter svåra olyckan – Amy Pieters har tagit sina första steg

LÄS OCKSÅ: Amy Pieters hemma – ett halvår efter svåra olyckan: ”Behöver hjälp med allt”

LÄS OCKSÅ: Cyklisten Amy Pieters har vaknat ur sin koma

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.