Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT
Meraf Bahta. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Bahta nekas HD-prövning

Meraf Bahta ville pröva sin ett år långa avstängning i Högsta domstolen. Nu har löparstjärnan fått besked om att hon nekas prövning.

Den utdragna processen kring den svenska medel- och långdistansstjärnan som tävlar för Hälle IF verkar nu ha nått sitt juridiska slut i och med HD:s nekande av att pröva 30-åringens ärende, enligt nyhetsbyrån Siren.

Högsta domstolen skriver i beslutet, som GP tagit del av, att ärendet inte möter kraven för prövningstillstånd.

"För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen.

Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen.

Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd."

I juni stängde Riksidrottsnämnden av den svenska långdistanslöparen och flerfaldiga EM-medaljören sedan hon missat tre gånger i sin vistelserapportering. Detta efter flera turer fram och tillbaka i idrottens juridiska system där frågan varit vilket ansvar som har kunnat läggas på Bahta själv då hon låtit sin svenska pappa Ulf Björklund hantera vistelserapporteringssystemet.

I januari i år friades Bahta av Dopingnämnden, vilket gick emot Dopingkommissionens yrkande i ärendet. Men under sommaren kom alltså Riksidrottsnämndens dom som innebar att Bahta var avstängd från alla tävlingsverksamhet fram till den 31 augusti i år.

LÄS MER: Alla turer i Bahta-fallet

Bahta, som varit fri att tävla sedan den 1 september, ville bli frikänd tidigare och skickade in en stämningsansökan till Svea hovrätt i juli. Den överklagan avvisades. Meraf Bahta misslyckades sedan att kvala sig in till friidrotts-VM i Doha, som avslutades i förra veckan.