Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bahta jagar rekord på Stadion

Meraf Bahta har slagit totalt sju svenska rekord under senaste ett och ett halvt året. – Jag är här i Stockholm för att göra det igen, säger hon inför det hyperintressanta 3 000-metersloppet på Stockholm Stadion.

Sommaren är ny och grön och alldeles bedårande i huvudstaden. För bara en vecka sedan drog en rullande åska och ett Gbg-regn in över den k-märkta idrottsarenan alldeles norr om Östermalm – vilket gjorde att Håkan Hellström tvingades ha ett avbrott i sin konsert.

Under pressträffen inför Diamond League-galan är förutsättningarna annorlunda. Det är stekhett, och väderleksrapporterna antyder att det kommer att vara 27 grader när världsstjärnorna ska göra upp på söndagseftermiddagen.

Damernas 3 000-meterslopp kommer att vara en av de hetaste höjdpunkterna. Meraf Bahta kommer från ett strålande 2016 (EM-silver, OS-sexa, utsedd till Årets friidrottare) – och 2017 har börjat fantastiskt. Bland annat med svenskt rekord på 10 000 meter.

– Min favoritdistans är 1 500 meter – men jag har kanske störst chans på 3 000. Jag hoppas kunna slå svenskt rekord här i Stockholm, säger den 27-åriga Hällelöparen.

Tuff kamp mot Lahti

En förklaring till hennes starka återkomst efter det skadedrabbade 2015 är träningskamraterna.

– Jag tränar väldigt mycket med killar – och det är bra att försöka hänga på dem när man tränar långdistans, säger Meraf Bahta.

Lita på att hon kommer få tufft motstånd på Stockholms stadion.  För första gången på tre år ska Sarah Lahti, fjolårets komet som blev elva i OS på 10 000 meter, vara en av motståndarna i ett lopp.

Men om Meraf satsar mest på 1 500 meter – så är Sarah på väg uppåt i distanserna.

– Jag ser det här loppet i Stockholm mest som snabbhetsträning inför de längre distanserna i junior-EM och VM senare i sommar, säger Sarah, och fortsätter:

– Jag satsar mycket på 10 000 meter och distanser som är ännu längre. Möjligen har jag tappat lite i snabbhet på det, men det gör inte så mycket.

Även Charlotta Fougberg, rekordhållerskan på 3 000 meter hinder, finns med på startlinjen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.