Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Badou Jack med sina två mästarbälten från 2017.

Badou Jack utesluter titelmatch i Sverige

Badou Jack går snart upp i boxningsringen för att bli världsmästare för tredje gången. Men 34-åringen utesluter att få fajtas om en VM-titel på hemmaplan.

Snön lyser med sin frånvaro i Stockholm. Boxningsvärldsmästaren Badou Jack är på snabbvisit i den knappt minusgradiga hemstaden.

34-åringen bor i Las Vegas, USA, och tar emot TT på ett hotell iklädd mörk huvtröja, beiga kängor och med sina två världsmästarbälten från 2017.

Nästa titelmatch blir med största säkerhet mot 40-årige och vänsterhänte Adonis Stevenson, WBC-världsmästare i lätt tungvikt, i Kanada i slutet av mars.

- Jag håller igång och är i någorlunda form. Eftersom det är ett tufft "training camp" så vill man inte vara helt utbränd när det drar igång. Man har två månader på sig att göra sig redo, säger Badou Jack.

Han utesluter att någon gång få fajtas om ett världsmästarbälte på hemmaplan.

- Jag fokuserar inte för mycket på vad som är där framme. Man vet aldrig, jag kanske bryter handen och inte kan boxas mer efter min nästa match. Om jag ska möta Stevenson, Kovalev (Sergej, WBO-världsmästare i lätt tungvikt) eller de bästa i världen blir det svårt att ha en sådan match i Sverige eftersom HBO och Showtime (amerikanska tv-kanaler) vill ha det i USA.

Bytte viktklass

För ett år sedan försvarade han sin WBC-titel i supermellanvikt via en oavgjord match mot James DeGale, Storbritannien. Jack avsade sig sedan det bältet för att kunna gå upp en viktklass (inom proffsboxning är det inte tillåtet att vara aktiv i två olika viktklasser). I augusti besegrade han sedan DeGales landsman Nathan Cleverly i WBA-titelmatchen i lätt tungvikt.

Den segern innebar att Badou Jack – som gjorde proffsdebut för knappt nio år sedan – blev historisk som förste svensk att bli världsmästare i två viktklasser.

- För sju-åtta år sedan stod jag här, på krogarna runt Stureplan, som dörrvakt. Tränade på dagarna och jobbade på kvällarna. Jag har tränat hårt, slitit och har inte fått något gratis. Det har inte varit lätt men om man tränar hårt och tror på sig själv kan man gå långt.

Hyllad av mamma

Under måndagens idrottsgala var Jack nominerad till Jerringpriset och i kategorin årets manlige idrottare. Han själv blev prislös men mamman Eva Nyberg stal – tillsammans med Taina Ståhl (mamma till diskuskastaren Daniel), Stina Fredricson (ryttaren Peders mor) och Anette Modin (mamma till parasportaren Zebastian) – showen som prispresentatör.

TT: Står du nära dina föräldrar?

- Min mamma var i Las Vegas för några veckor sedan och jag var hos min farsa i går (söndag) och hälsade på. Så absolut, säger Jack som snart blir pappa igen (hustrun Yasemin väntar parets andra barn).