Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Badou Jack stänger dörren för svenskmöte

Badou Jack är tillbaka efter de otäcka bilderna i januari. Inför titelmatchen med Jean Pascal passar han också på att skjuta ner hoppet om en svenskduell med Sven Fornling ytterligare.
– Jag har ingen aning om vem han är, och det är lite skillnad på svensk boxning och det vi gör här borta ...

Det var en retlig förlust.

Badou Jack fullföljde visserligen fajten mot Marcus Browne den 19 januari i hemstaden Las Vegas – men blodet som forsade ur jacket i pannan gav inte svensken en ärlig chans under andra halvan av matchen.

Elva månader efter händelsen är Badou Jack redo att ta tillbaka sin WBA-titel, och det där otäcka jacket i pannan är lagt till historieböckerna.

– Det värsta med den grejen var att jacket var tvunget att läka vilket tog lite tid. Men det blev bättre och bättre och till slut runt mars/april sa läkarna att jag kunde köra igen, säger Badou Jack inför matchen i Atlanta den 28 december.

"Jag är redo"

Denna gång är det inte Marcus Browne som står på andra sidan. Efter att ha slagit Badou Jack föll amerikanen i sin tur mot kanadensiske Jean Pascal. Nu är det därför Pascal som Jack "ropat ut" för en match om titeln.

– Jag är redo, konstaterar svensken.

Nu är det WBA-titeln som på nytt står på spel.

– Det var ju tänkt att jag skulle gå en match om den redan i september, men sen sköts det upp till december så att jag fick möta vinnaren mellan Browne och Pascal, förklarar Jack.

Går upp mot välbekant motstånd

På andra sidan står alltså Jean Pascal, 37. En boxare som Badou Jack sött på titt som tätt i olika sammanhang – och även tränat med i omgångar.

Nu möts de för första gången i ringen.

– Det är inte så att vi är jättebra kompisar även om vi känner varann genom boxningen. Men detta är bara business och jag ska ta tillbaka min titel, säger Jack.

Svensken har tidigare gjort klart att han tänker gå fler matcher under 2020 än vad som blev fallet 2019. Samtidigt planerar han inte för många steg i förväg ...

– Det är fullt fokus på den här matchen nu, så får vi se vad som händer efter det.

Dömer ut svenskmöte

Sven Fornling under Idrottsgalan 2019 Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Sven Fornling under Idrottsgalan 2019 Bild: ANDREAS L ERIKSSON

En som tidigare anmält sitt intresse att gå upp mot Jack är landsmannen Sven Fornling, 31. Men Fornlings förlust mot tyske Dominic Bösel i november satte käppar i hjulet – och enligt Badou Jack har den matchen ändå aldrig känts aktuell.

– Jag har ingen aning om vem han är, och det är lite skillnad på svensk boxning och det här borta ... Så nej, jag har inte haft något fokus på det, säger Jack.

Därmed sänks hoppet ytterligare för de fans som hoppats på en svenskduell. Även om det bara skiljer fem år mellan de svenska boxarna är Jack tydlig med att han befinner sig på en annan nivå rent meritmässigt.

– Jag är här i USA för att tjäna stora pengar och boxas mot de bästa i världen, inte möta sådana som honom. Det gjorde jag för 15-20 år sedan som amatör hemma i Sverige.

"Tjänar betydligt mer pengar"

Just pengarna är en viktig drivkraft, det är inget som 36-åringen hymlar med. Det är också därför han tror att boxningen alltjämt har en särställning jämfört med MMA och andra kampsporter som fått ett stort uppsving på 2000-talet.

– Dels har vi hårdare konkurrens i boxningen, och jag tror som sagt man tjänar betydligt mer pengar i boxningen än i MMA. Till och med de bästa i världen i MMA tjänar bara en tiondel, tjugondel, av vad vi gör, konstaterar Badou Jack.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.