Vanlig syn. Luleåkaptenen Erik Gustafsson jublar tillsammans med lagkamrater. Arkivbild.
Vanlig syn. Luleåkaptenen Erik Gustafsson jublar tillsammans med lagkamrater. Arkivbild.

Backklippan om tråkstämpeln: "Sporrar oss"

Erik Gustafsson har roligt igen. Så när segermaskinen Luleå kallas för tråkig skrattar han bara.

ANNONS
|

Slutspelet har börjat som grundserien slutade för Norrbottenslaget.

Med segrar.

Luleå är i rena monsterformen, har vunnit 16 av sina 17 senaste matcher och är med en 3–0-ledning i ryggen mot regerande mästarlaget Växjö bara en seger från en semifinalplats.

Precis som i grundserien snittar serietvåan mindre än två insläppta mål per match och höll nollan i senaste matchen.

Framgångsnyckeln nummer ett är lagets starka defensiv, vilket gjort att en del kritiker stämplat Luleå som tråkigt.

Något som Erik Gustafsson ser som ett gott betyg.

- Ja, så är det. Då känner man att man gör något rätt när det är svårt och jobbigt för lagen att komma upp till Norrbotten och spela, säger 30-åringen som nyligen tilldelades Salming Trophy som SHL:s bäste back.

ANNONS

Ses som MVP

Det finns de som värdesätter Gustafsson ännu högre. Krönikören Mattias Ek på Hockeynews.se utnämnde för en tid sedan den före detta NHL-backen till seriens mest värdefulle spelare.

- Det vet jag inte, det får andra stå för, men jag tycker spelet har stämt bra. Det finns alltid saker jag vill förbättra, små detaljer man vill fokusera på. Men överlag känns det bra, det är väl därför det känns roligt också, säger Gustafsson som snittar nästan 27 minuters speltid i slutspelet, leder backarnas poängliga och stod för tre assist i Luleås 4–0-seger i tisdags kväll.

Han säger att han har hittat glädjen igen. Förra säsongen var motig för den före detta NHL-backen som under sin tredje säsong i KHL-topplaget Avangard Omsk plötsligt och oväntat blev oönskad och tvingades bort.

Petad från landslaget

Den spelskicklige och skridskostarke guldbacken från hemma-VM i Globen 2013 ses som den stora anledningen till Luleås försvarsframgångar.

- I grund och botten är det tränarnas förtjänst. Det var ganska tydligt direkt från start hur vi ville spela. Sedan tog det ett tag innan vi fick till det och man slapp tänka, nu sitter det i ryggmärgen, säger han.

ANNONS

Trots sitt starka spel har han efter sex raka säsonger i Tre Kronor stått utanför Rikard Grönborgs landslag. Gustafssons senaste framträdande var OS i Pyeongchang i fjol.

- Jag har faktiskt inte hört något från dem. Att vara med i landslaget är alltid något man vill och strävar efter, men det är inget jag fokuserat på. Det är de som tar ut laget och bygger det på det sätt de vill, säger han.

I stället fokuserar han på SM-guld. Luleå har bara ett enda på herrsidan, 1996, medan Norrbottensstaden så sent som i förra veckan fick fira damernas tredje guld på de fyra senaste åren.

- Det är roligt att vinna. Det ultimata målet för alla i omklädningsrummet är att vinna SM-guld och att få göra det tillsammans med varandra, klubben och staden vore fantastiskt, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Erik Gustafsson

Född: 15 december 1988 i Sundsvall.

Moderklubb: Njurunda.

Klubbar i karriären: Northern Michigan University (NCAA), Adirondack (AHL), Philadelphia, Avangard Omsk, Kloten, Neftechimik Nizjnekamsk, Luleå.

Främsta meriter: VM-guld 2013, VM-brons 2014.

Statistik denna säsong:

Grundserien: 49 matcher–6 mål–21 assist–27 poäng. Istid/snitt: 24.44.

Slutspelet: 3–0–4–4. Istid/snitt: 26.59.

ANNONS