Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Backhoppningen drömmer om ungdomar

Svensk backhoppning för en tynande tillvaro, men har hopp om framtiden. För sporten är sportlovsveckorna viktigare än VM i Lahtis.

Backhoppningens VM pågår i Lahtis, parallellt med skidornas dito. Men medan det i längdspåren vimlar av blågula medaljhopp så finns det i hoppbackarna inte ens någon svensk deltagare. Den enda seniorhopparen som hade kunnat komma på tal är 20-årige Christian Inngjerdingen, men han har precis kommit tillbaka efter ett skadefyllt fjolår och är inte i VM-skick.

Många hoppades att hemma-VM 2015 skulle innebära en nystart för sporten i Sverige, men i stället har de nyrenoverade hoppbackarna i Falun stått oanvända sedan dess och numer finns inte någon anställd landslagstränare eller landslagsledning på förbundet.

Lovande juniorer

Men allt är inte bara deppigt och dystert. I början av februari hade Sverige med ett damlag på junior-VM i USA för första gången. Samtliga hopparna i laget kommer från Örnsköldsvik och representerar Friska Viljor. Främst bland svenskorna är nyblivna SM-guldmedaljören Frida Westman som hoppat 81 meter, vilket är cirka tio meter kortare än vad världseliten presterar.

- Vi måste bygga upp sporten igen från grunden. Förutom tjejerna så finns det ett gäng juniorkillar också. Det gäller att rekrytera barn och ungdomar, att få fler att uppmärksamma sporten, säger Fredrik Rönning.

Någon uttalad strategi för att få med de juniorer som nu är aktiva på OS 2022 eller VM då och då finns inte. I stället satsar man på bredden.

- Vi ska inte pressa fram en elitsatsning, utan få fram fler klubbar. Då kommer vi kunna bygga på den verksamheten sedan.

Mobila backar

Rönning är ny ordförande för grenrådet sedan i höstas. Han har själv inte någon bakgrund som aktiv hoppare, utan halkade in i sporten som förälder. Och han hoppas att samma metoder som funkade på hans barn ska få fler unga att hitta till sporten.

- Det handlar om mobila hoppbackar, så att fler kan prova på. I Falun har vi nu fått de mindre ungdomsbackarna byggda. Det blir mycket aktiviteter på sportloven. Vi har en klubb på gång uppe i Umeå som har byggt backar bara i snö och som hoppas kunna bygga backar till sommaren. Sollentuna, som är en av klubbarna som satsar hårdast på rekrytering, har fått ett anslag från Allmänna arvsfonden för att bygga en mellanstorbacke, säger Rönning.