Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zlatan Ibrahimovic jublar efter segern.

Backe tror inte på Zlatan i VM-truppen

Zlatan Ibrahimovic hyllas unisont efter sin succédebut för Los Angeles Galaxy. Men att stjärnan därmed ska in i den svenska VM-truppen är långt ifrån givet:

Zlatan Ibrahimovic landade, blev inbytt, och avgjorde Los Angeles-derbyt med två mål för nya klubben Galaxy mot lokalrivalen Los Angeles FC. Drömdebuten hyllas av flera svenskar som spelat och tränat i den amerikanska fotbollsligan MLS.

- Jag tänkte, den går in – det är Zlatan, den kommer att gå in, säger Stefan Ishizaki, tidigare mittfältare i Los Angeles Galaxy.

Ishizaki syftar på kvitteringsmålet som Ibrahimovic drog iväg från mitten av motståndarnas planhalva, i en båge över målvakten in i mål.

"Sitter och skrattar"

Även Hasse Backe, tidigare tränare för MLS-klubben New York Red Bulls, hyllar Zlatan efter debuten:

- Jag sitter mest och skrattar när han kommer in och gör första och sedan sätter andra. Spontana känslan är att det är osannolikt. Det här funkar inte riktigt. Första målet är ju helt... att bara ta det beslutet, den värderingen. Det är absolut högsta klass oavsett vilken liga du spelar i.

Anfallaren Henok Goitom, som har spelat i San Jose Earthquakes, hyllar även han Ibrahimovic.

- Man känner sig alltid lite stolt när en svensk gör bra ifrån sig, säger han.

Hasse Backe tror annars att just nivån på ligan MLS kan bli en utmaning för den svenske storstjärnan.

- Skillnaden mellan bäst och sämst är fortfarande jättestor i en trupp i MLS, beroende på lönetaket. Framförallt kommer det att vara en annan nivå i den dagliga träningen att upptäcka att "ojdå, nu har jag en pass på hakan" ungefär och åka hem från träningen och undra "vad har jag gett mig in på egentligen?".

Tror inte på VM

Ibrahimovic har själv i och med flytten till MLS öppnat för en retur i blågul landslagsdress. Men att veterananfallaren skulle ta sig in i förbundskapten Janne Anderssons VM-trupp håller Backe för osannolikt:

- Janne har väldigt, väldigt hårt nekat till de här frågorna. Samtidigt har Sverige gjort ett fantastiskt resultat fram till VM med utropstecknet laget, laget, laget. Sen tror jag att Sverige behöver ha med den här typen av spelare för att ta ett steg till.

Backe vill inte spekulera kring om det ändå blir VM-spel för Zlatan, men säger:

- Jag tror att Jannes ledarskap är väldigt starkt och tydligt att hantera det här ur ledarskapssynpunkt. Man har ingen aning om hur de närmsta månaderna ser ut för Zlatan heller, och det är supersvårt. På något sätt sitter jag ändå inne med känslan att Janne vill köra med det han har och det som tagit laget till VM. Så mitt svar blir att jag tror inte att Zlatan är med i VM.