Barcelonas tränare Ronald Koeman får kicken. Arkivbild.
Barcelonas tränare Ronald Koeman får kicken. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

B-lagstränare tillfällig lösning efter Koeman

Efter månader av spekulationer får FC Barcelonas ifrågasatte tränare Ronald Koeman till slut sparken. Klubben meddelar att B-lagets tränare tar över ansvaret tillfälligt.

ANNONS

Till sist rann bägaren över. Barcelona har bara vunnit två av sina senaste sju ligamatcher och ligger nia i tabellen. Efter förlusten mot Real Madrid hemma på Camp Nou i söndags och onsdagens 0–1 mot Rayo Vallecano är FC Barcelonas förtroende för den nederländske tränaren Ronald Koeman förbrukat.

"Klubbens ordförande Joan Laporta har informerat honom efter förlusten mot Rayo Vallecano. Ronald Koeman kommer att säga hej då till laget på torsdag," meddelade klubben i ett uttalande strax efter midnatt mellan onsdag och torsdag.

På torsdagen presenterades Sergi Barjuan som tillfällig tränare tills en mer permanent lösning är på plats. Barjuan kommer från uppdraget som huvudtränare i Barca B, klubbens andralag.

ANNONS

Nia i tabellen

58-årige Koeman har haft Henrik Larsson som sin assisterande tränare och även han riskerar att dras med i fallet, men i klubbens uttalande nämns bara Koeman.

Redan förra säsongen, då Barcelona slutade på tredje plats i La Liga, efter rivalerna Atlético och Real Madrid, var Koeman starkt ifrågasatt – men han och Larsson blev kvar.

Men sedan dess har situationen för klubben förvärrats ytterligare. Storstjärnan Lionel Messi har lämnat laget för PSG och Antoine Griezmann har gått till rivalen Atlético Madrid, och det spanska storlaget sladdar rejält i La Liga-fotbollen med endast 15 poäng efter tio matcher.

Mardrömssäsongen har gjort att lagets kvalificering till nästa säsongs Champions League är i fara, vilket skulle få enorma konsekvenser för Barcelonas redan mycket svåra ekonomiska situation. Klubben har skulder på över 13 miljarder kronor.

Efter den senaste förlusten uttryckte lagets kapten Sergio Busquets att Koeman inte borde vara den ende som får skulden för de dåliga resultaten.

– Vi sitter alla i samma båt, sade mittfältaren efter onsdagens förlust, innan beslutet om Koeman hade kommit.

Koeman själv har tidigare som svar på kritiken sagt att det krävs tålamod för att kunna bygga upp det unga laget.

– Klubben är med mig i den här återuppbyggnadsfasen. Vi måste bygga upp truppen som ett lag utan att göra några stora investeringar och det tar tid, sade han i slutet av september.

ANNONS

Xavi med i spekulationerna

Koeman spelade själv i Barcelona i sex år på 1980- och 1990-talet och den tidigare mittbacken är inskriven i den katalanska klubbens historieböcker efter att ha satt segermålet i Europacupfinalen mot Sampdoria 1992.

Han utsågs till tränare för Barça inför förra säsongen av dåvarande ordföranden Josep Maria Bartomeu och till en början såg det lovande ut. Han förde Barcelona till seger i Copa del Rey och lyckades få en tvivlande Lionel Messi på banan igen, men sedan började resultaten dala och laget misslyckades i Champions League. Stämningen har också varit spänd mellan honom och nuvarande ordföranden Joan Laporta.

I spekulationerna kring vem som kommer att ta över som tränare nämns lagets förre stjärna Xavi Hernández, som just nu tränar klubben Al Sadd i Qatar. Även Marcelo Gallardo, tränare för den argentinska klubben River Plate och Ajax-tränaren Ten Hag sägs vara toppkandidater.

Lionel Messi i Barcelonafärgerna under en match i maj.
Lionel Messi i Barcelonafärgerna under en match i maj. Bild: Joan Monfort/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS