Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Börje Salmings oro för fiskarna: ”Allt kommer dö”

Han är känd som en av Sveriges främsta hockeyspelare genom tiderna. Nu engagerar sig Börje Salming, 69, i ekologisk forskning, med inriktning på fisklivet i svenska hav.
– Laxen och torsken har fått ta hur mycket stryk som helst och allt kommer dö ut om vi inte gör något drastiskt, säger Salming, till Expressen.

Tillsammans med brodern Stig Salming, 73, engagerar sig Börje Salming, 69, på allvar i ekologisk forskning i hopp om att kunna bidra till att rädda djurlivet, i svenska hav, inte minst i Östersjön.

Bröderna har startat en stiftelse med namnet: ”Stiftelsen för analytisk och biokemisk dedikerad ekologisk forskning”.

– Det är tragiskt som det är i Östersjön, när det inte växer något på botten och allt blir igenslammat. Fiskarna får inte i sig tiamin och det är många fåglar som hittas döda på grund av det också. Laxen och torsken har fått ta hur mycket stryk som helst och allt kommer dö ut om vi inte gör något drastiskt, säger Salming till Expressen.

Hockeylegendarernas förhoppning är att stiftelsen i förlängning ska ge ökad kunskap i den forskning som sker om den tiaminbrist som enligt viss expertis kan vara orsaken till många fiskars död.

Salming: ”Så jävla viktigt att vi ställer upp”

Den förre storbacken som är uppväxt i Kiruna berättar att fiske är ett av hans största intressen och att det därmed är logiskt att det är något han vill engagera sig kring.

– Vi kommer uppifrån fiskeland. Alla där levde på fiske och det är så jävla viktigt. Fisken dör och ingen lax vandrar upp för älvarna. Vi är fan inte så långt ifrån att allt dör ut, säger Salming som själv upplever att det är stor skillnad nu mot förr när han var ute och fiskade.

Han berättar att han tycker sig ha sett att fiskarna han har fångat har bölder på sig och att de inte mår bra.

– Det är så jävla viktigt att vi ställer upp på det här, jag och brorsan. Forskarna är jätteduktiga och vet exakt vad som händer. Vi har fått lära oss lite grann och nu förstår man att ”jaha, det är därför det blir så här”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.